Mobilni dostop | E-pošta zaposleni | Zemljevid strani |  |  | 
Išči:
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si
Kje smo?

   

NEKAJ MNENJ DIPLOMANTOV 

Trenutno sem na začetku svoje kariere kot profesorica slovenščine. Kar zadeva zaposlitev v šolstvu, je žal pač tako, da je potrebno (če nimaš dovolj dobrih vez, da bi že prej dobil primerno službo) opravljati stopničko po stopničko (diploma, pripravništvo, strokovni izpit). In šele po vseh opravljenih pogojih, ki jih navadno zahtevajo razpisi ali posamezne šole, lahko kandidiraš za delovno mesto, katerega vse pogoje izpolnjuješ. Trenutno opravljam volontersko pripravništvo, saj mi drugega ni preostalo. Nikakor se mi ne zdi pošteno, da celo šolsko leto delaš zastonj, stroške pa imaš kljub temu. Kar pa seveda ne pomeni, da je uspešno opravljeno pripravništvo zagotovilo za službo.

Ker sem se preselila iz SV dela Slovenije v okolico Ljubljane, je kandidatov za tovrstno delovno mesto še več in posledično imam težjo nalogo pri iskanju ustrezne zaposlitve. Zaenkrat še nisem uspela preštudirati vseh prednosti, koristi in pravic, ki jih nudi Alumni klub, po drugi strani pa bom neposredno bolj težko delovala v klubu, predvsem zaradi oddaljenosti.

Zavedam se, da je ob iskanju zaposlitve potrebno poleg vsega formalnega znanja tudi dobro poznati samega sebe. V nekaj preteklih letih sem obiskala več delavnic na temo iskanja zaposlitve, ampak kljub temu menim, da je še vseeno bolj pomembno, kje koga poznaš, kot vsa znanja, ki jih poseduješ.

 Danijela

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Spoštovani,

hvala za čestitko, hkrati pa vam vračam tudi anketni vprašalnik. Osebno bi v Alumni klubu z veseljem aktivno sodeloval, saj imam kar nekaj pozitivnih izkušenj z iskanjem zaposlitve, ki bi jih lahko delil z ostalimi. Sam sem se redno zaposlil v gospodarstvu že v času absolventa, čeprav sem diplomiral iz zgodovine in nikjer nisem imel prav nobenih poznanstev, vsi pa vemo kako težko so danes zaposljivi humanisti.

Trenutno zraven rednega dela študiram še na doktorskem študiju zgodovine. V kolikor bi klub organiziral srečanja ali predavanja, bi se jih zagotovo udeleževal, če bi le čas dopuščal. Ob iskanju svojih zaposlitev (delal sem redno preko študenta že od tretjega letnika gimnazije) sem naletel na precej ugotovitev in si pridobil kar nekaj izkušenj, ki sem jih pripravljen deliti tudi z ostalimi. Namreč danes je na trgu delovne sile za mlade precej težko. Slovenija je majhna, javni sektorji so polni, v privatnih pa danes več ne šteje toliko izobrazba kot pa sposobnost in potencial, ki ga delodajalec vidi v iskalcu zaposlitve.

V Alumni klubu vidim priložnost za povezovanje diplomantov in izmenjavanje njihovih izkušenj. Povezovanja in druženja pripeljejo do novih stikov, ki so danes zelo dobrodošli na vsakem koraku. Lahko bi prirejali večere oz. dneve kariernega centra na katerih bi tisti že uspešni iskalci posredovali svoje izkušnje tudi ostalim manj uspešnim. Organizirale bi se lahko razne karierne delavnice. Potrebno bi bilo tudi pametno zasnovati spletni portal kariernega centra (vidim, da ste nekaj že uredili). Zelo dobro bi bilo, da na portalu ne bi bili le splošni napotki, ki jih je mogoče prebrati danes že na vsakem koraku ampak bi ga dopolnjevali tudi z zgodbami uspešnih diplomantov, intervjuji, forumi in pa konec koncev aktualnimi razpisi. Danes je namreč ogromno razpisov za dela na raznih EU projektih, ki pa so po mojem mnenju vse premalo oglaševani in jih večina niti ne zasledi. Na tem področju bi se dalo še ogromno naredit in tukaj sem pripravljen tudi pomagat.

Igor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Ker kluba in njegovega delovanja ne poznam prav dobro, sploh ne vem, kaj lahko tudi pričakujem. Vsekakor sem pripravljena aktivno sodelovati, saj verjamem, da je vsako priložnost potrebno izkoristiti.

Barbara 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

 Od AlUMNI kluba pričakujem, aktualne novice in obveščenost o razpisih, ki so glede na izobrazbo primerni, izobraževanja na temo iskanja zaposlitve (nasveti, pomoč, usmeritve), druženje in podporo.

Tudi sama sem pripravljena sodelovati pri izvajanju kakšnih delavnic, pisanja člankov za splet, organizaciji.

 Petra

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Delovala bom v toliko, kolikor bom zraven službe uspela. Kaj pričakujem od Alumna? Predvsem svetovanje glede moje zaposlitve. Zelo veliko željo imam delati v šolstvu, razredu, poučevati ta čudoviti jezik ... Vendar me je čadalje bolj strah glede na to, kako je nemščina prisotna (slabo) v šolstvu in je angleščina tista, ki je čedalje močnejša.

Se zavedam in seveda zato tudi delam, da bom naredila strokovni izpit in bom potem bolj konkurenčna na trgu zaposlitve v šolstvu.

 Tako, dragi Alumni Club, upajmo na najboljše!

Maja

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  

 

Ker sem zaposlena na CIPS-u (Center za informiranje in poklicno svetovanje) lahko v prvi vrsti prispevam kakršnekoli informacije, ki se tičejo kariernega napredovanja oz. iskanja zaposlitve, možnosti nadaljnjega izobražebvanja itd. Od ALUMNI kluba pa po drugi strani pričakujem, da me seznanja o aktualnih formalnih ali neformalnih izobraževanjih na FF Maribor, okroglih mizah in drugih dogodkih. Predvsem pa pridobivanje informacij o prostih delovnih mestih v posameznih šolah (le če niso objavljeni na aktualnih razpisih, ki so dostopni preko interneta in so dostopni vsem).  Navsezadnje sem zaposlena do junija, po juniju pa vem, da bo novo delo izredno težko dobiti. Stanje v šolah vemo, kakšno kot je- s tem mislim na "mreženje" v šolah, če se lahko tako izrazim, kar pomeni, da je o večini objavljenih delovnih mest v 80% ali več že vnaprej dogovorjeno. Poleg tega menim, da bi bilo potrebno zmanjšati število vpisov v programe oz. smeri, s katerimi se pridobijo poklici, ki so v Sloveniji absolutno suficitarni, mednje štejem seveda tudi svojega. Prav tako je zelo dobrodošla vaša aktivnost uvajanja vseživljenjskega učenja in dodatnih izobraževanj, ki bi nam dale kakršnokoli dodatno znanje. Kot predlog- menim, da so zelo dobrodošle kakšne dokvalifikacije, s katerimi si diplomanti povečamo zaposlitvene možnosti, in niso v predolgem obsegu (časovno). Osebno se mi zdi, da se vpis na sedanje bolonjske magistrske žtudije "ne splača" vpisovati, zakaj, stopnja izobrazbe ostane ista in resnično ne vem, ali bi s tem kaj dosegla, sploh v svoji smeri ne.

Lepo vas pozdravljam!

 Ksenija

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 Pozdravljeni,

 v bistvu vam pišem zato, ker ste me na nek način potegnili za jezik. Situacija v Sloveniji v zvezi z možnostjo zaposlitve je na psu; da šolstva sploh ne omenjam. Brez strokovnega izpita nimaš možnosti, da te kdo sploh povabi na razgovor. In potem si zastavim vprašanje. Kako pa naj pridem do strokovnega izpita, če nimam možnosti, da se vsaj za določen čas zaposlim v šolstvu in opravim ta strokovni izpit? Hja, žal voluntersko pripravništvo ne pride v poštev, saj od dihanja ne morem živeti v materialnem svetu. Torej, sprašujem vas, kakšne so moje (naše) možnosti, da se zaposlim (-o)  v šolstvu in opravljam (-o) poklic, ki bi mi (nam) bil v največje veselje? Možnosti so nične. Pa pravijo, da moraš biti srečen, če sploh imaš službo. In zato še biti prekleto hvaležn (ne vem, sicer komu - Bogu?), da lahko opravljam delovno mesto receptorja s sedmo stopnjo izobrazbe? Da, življenjski cilj in večne sanje.

No, pa da vse skupaj ne izpade kot pesimistično-ironičen monolog, se vračam nazaj k predlogu. Predlagam vam, da opravite analizo na podlagi prejšnjih let, kakšne so sploh možnosti diplomantov, da se zaposlijo v šolstvu; katerega kadra je na tržišču ogromno (se pravi učiteljev); kolikšne so bile v preteklih letih potrebe po zaposlitvi učiteljev oz. profesorjev. Da si ne bomo delali utvar in da dobimo vpogled v realno sliko ničnih možnosti.

 V razmislek pa še. Kako omogočiti študetom, bodočim učiteljem, da bi lahko opravljali pripravništvo že v času študija?

Petra

 - - - - - - - - - - - - - - -

 V ALUMNI klubu bi rad deloval aktivno - kot promotor kluba, koordinator in organizator dejavnosti. Rad bi pomagal pri uvodnih korespondencah z izobraževalnimi institucijami in morebitnimi pokrovitelji ter sodeloval pri nadaljnjem razvijanju in uresničevanju strategije.

Dejan

- - - - - - - - - - - - -

  

Glede na trenutno gospodarsko in socialno klimo verjamem, da bomo diplomanti v prihodnje potrebovali okolje, v katerem bomo lahko dostopali do informacij, ki bodo pozitivno vplivale na našo osveščenost in možnost osebnostne rasti. Pri prvem iskanju zaposlitve se nas večina "novopečenih" profesorjev in profesoric sooča s kruto realnostjo, saj Zavodi za zaposlovanje pokajo po šivih, oglasne deske z izpisi prostih delovnih mest pa tiho samevajo. Redkim se na začetku službene poti nasmehne sreča in jim "zagotovi" službo s polnim delovnim časom ter zaposlitev na delovnem mestu, za katerega so se izobraževali. Spet drugi se poslužijo možnosti volonterskega pripravništva in vsaj tako pridobivajo svoje prve dragocene delovne izkušnje. Seveda brezplačno. Želim si "pravih" informacij, ki bi mi omogočile vpogled v vzgojno- izobraževalne ustanove, ki zaposlujejo nove kadre. Smiselno bi bilo pripraviti tudi srečanje, na katerega bi povabili ravnatelja ene izmed šol, ki bi nam lahko iz prve roke zaupal, kako poteka razgovor za službo, na kaj moramo biti pozorni in kako napisati prošnjo, ki nam bo omogočila, da se bomo lahko tudi osebno spoznali z bodočim delodajalcem.

Zdi se mi, da je največji problem diplomantov naše fakultete pravzaprav pomanjkanje delovnih izkušenj. Resda smo imeli obvezno pedagoško prakso, toda diplomanti drugih področij (ekonomisti, pravniki, inženirji) so lahko že kot študenti delali v stroki in tako spoznali svoje bodoče delodajalce, razširili mrežo poznanstev ter pridobili praktična znanja. Šolstvo je v tem smislu izjemno togo in zaprto področje.

Iskanje prve službe, reševanje stanovanjske problematike, morda celo želja po osnovanju družine- vse to so poglavja, ki jih bomo vsak zase prej ali slej reševali. Pa vendar bi bilo lepo, če bi lahko svoje izkušnje in dogodivščine delili tudi drug z drugim. In če bomo našemu skupnemu druženju dodali še srečanja s strokovnjaki iz različnih področij, bo pot do cilja mnogo lepša in lažja. Konec koncev: v slogi je moč, kajne?

 Karmen

- - - - -   - - - - - - - -

Aktivno želim sodelovati v Alumni klubu kot vaša sodelavka na področju informiranja ostalih članov in v odboru. Ker želim svoje  dvoletne administrativne izkušnje predati naprej, se priporočam, da vam pomagam pri sodelovanju izdelavi pisnega gradiva, vabil, dopisov itd., lektoriranju in ostalih zadevah. Dogovorimo se lahko za izvajanje Zaposlitvene delavnice, oz. izobraževanje na tem področju: življenjepisi, prošnje, lastna promocija, osebna rast itd. Od Alumni kluba pričakujem, da zmanjšamo brezposelnost čim več diplomantov s skupnimi močmi in uspemo v tej smeri, da bo čim več zadovoljnih diplomantov zakorakalo v novo službo.

 Mojca

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  -

 Alumni klub bi po mojem prepričanju v samem jedru moral imeti več  predstavnikov iz vsakega oddelka FF Maribor.  Na ta način bi bolje spoznali, s katerimi problemi se soočamo diplomanti  posameznih  oddelkov.

 S poznavanjem  problemov, ki se pojavijo po končanem študiju na posameznih oddelkih bi klub tudi lažje funkcioniral.

Od  kluba predvsem pričakujem, da bi skupaj našli možnosti in ideje, kje vse se lahko diplomanti zaposlujemo, ko to ni specifično vezano na naš naziv.

Z veseljem bi sodelovala v Alumni klubu.

Mojca

- - - - - - - - - - - -