Mobilni dostop | E-pošta | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

22. zborovanje slovenskih geografov

Kdaj? 22. 9. 2017 ob 8.00

Kje? v Mariboru


Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, v sodelovanju z Zvezo geografov Slovenije in Društvom učiteljev geografije Slovenije, pripravlja 22. zborovanje slovenskih geografov, ki bo 22. in 23. septembra 2017, v Mariboru. Zborovanja slovenskih geografov potekajo praviloma vsaka tri leta. Letos bomo v Mariboru gostili zborovanje prvič po letu 1978. Tokratno zborovanje bo v regionalnem pogledu posvečeno območju med Pohorjem in Slovenskimi goricami, ki obsega regije Kozjak, Pohorje, Dravsko dolino, Slovenske gorice, Dravsko polje, Ptujsko polje, Dravinjske gorice in Haloze, oziroma območje Podravske statistične regije.

Stanovska zborovanja so priložnost za pregled stanja in dosežkov v stroki, pa tudi za vzpostavljanje in obnavljanje socialnih vezi med člani. Od tod podnaslov letošnjega zborovanja festival geografije, saj želimo predstaviti novosti in zanimivosti iz čim več področij geografije ter jih vključiti v dvodnevno dogajanje. Na ogled bodo razstave rezultatov raziskovalnih in študijskih nalog raziskovalcev, učiteljev, študentov, dijakov in učencev, filmi z geografsko vsebino, referati na temo šolske, znanstvene in aplikativne geografije, klepetalnice, ekskurzije, občni zbor ZGS in družabno srečanje.

V vsebinskem pogledu bodo v ospredju štirje tematski sklopi:
1. Med naravnim, ruralnim in urbanim. Ta je namenjen prikazom ekonomskih, socialnih, kulturnih in regionalnih razmer na obravnavanem območju.
2. Živeti Maribor, je namenjen urbano geografskim temam.
3. Sonce vzhaja na vzhodu. V tem sklopu bodo predstavljeni prispevki z okoljsko in fizično geografsko vsebino.
4. Geografija »na enem hektarju«. Sklop je namenjen didaktičnim temam, še posebej učnim pristopom in vsebinam poučevanja geografije na omejenem prostoru.

Predavanja bodo potekala v amfiteatru Filozofske fakultete v petek in soboto dopoldne, v popoldanskem delu pa je predvideno terensko delo po Mariboru, Slovenskih goricah in v Dravinjskih goricah.

Na zborovanju bo govora še o aktualnih razmerah na področju geografije, tako v šolski kot raziskovalni sferi. Celoten program zborovanja s potrebnimi informacijami je na voljo na spletni strani http://zborovanje2017.ff.um.si/ .

Pred zborovanjem bo izšla znanstvena monografija o obravnavanem območju z naslovom »Geografije Podravja«, v kateri bodo predstavljeni raziskovalni rezultati sodelujočih. Prispevki v knjigi so razdeljeni na več sklopov: Geografije naravne pokrajine, Geografije kulturne pokrajine, Geografije urbane pokrajine in Geografija na mikro ravni. Uredniki monografije so Vladimir Drozg, Uroš Horvat in Eva Konečnik Kotnik.

Zborovanje je namenjeno vsem geografom, tako iz pedagoškega kot raziskovalnega področja, ter vsem, ki se tako ali drugače ukvarjajo s prostorskimi problemi in procesi na širšem območju Maribora in Podravja.

Prijazno vabljeni, da se udeležite aktivnosti ob 22. zborovanju slovenskih geografov v Mariboru.

 

Zadnja sprememba: 19. 9. 2017