Mobilni dostop | E-pošta - zaposleni | | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Vabilo na prvi Filozofski večer

Kdaj? 16. 1. 2018 ob 18.00

Kje? Salon uporabnih umetnosti


Salon uporabnih umetnosti in Oddelek za filozofijo, FF, UM vas vabita na prvi Filozofski večer, ki bo potekal v Salonu uporabnih umetnosti v torek 16. januarja 2018 med 18. in 20. uro.

Argumente za in proti uzakonitvi evtanazije bosta predstavila zdravnik, prof. dr. Matjaž Zwitter, vodja delovne skupine za pripravo novega kodeksa in predavatelj medicinske etike na mariborski Medicinski fakulteti, in filozof, izr. prof. dr. Friderik Klampfer, predavatelj etike, socialne in politične filozofije na Oddelku za filozofijo, FF, UM.

Konec leta 2016 je zdravniški ceh pri nas po dvaindvajsetih letih dočakal nov, posodobljen etični kodeks. Čeravno ta evtanazijo po novem zgolj ‘odklanja' in ne več ‘obsoja' in je tudi dikcija v aktualni različici precej ublažena, tudi novi kodeks ohranja tradicionalno odklonilen odnos slovenskih zdravniških združenj do evtanazije. Kar je morda nekoliko presenetljivo, če upoštevamo, da se po nekajletnem zatišju, ki je sledilo prvemu valu uzakonitev evtanazije oz. zdravniške pomoči pri samomoru na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, ameriških zveznih državah Oregon in Washington, o tem vprašanju zdaj spet vneto razpravlja v celi vrsti držav, od Francije in Kanade do Avstralije. So se slovenski zdravniki z zagovorom statusa quo postavili v bran ranljivi manjšini in javnemu dobru ali nefleksibilnim dogmam, ki bi jih veljalo spremeniti, ter celo partikularnim stanovskim interesom?

Filozofski večer nastaja v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo mariborske Filozofske fakultete, s katerim letos v SALONu začenjamo nov ciklus javnih predavanj in pogovorov. Enkrat mesečno bomo obravnavali pereče in družbeno aktualne teme, za katere menimo, da si posebej zaslužijo razpravo in soočanje različnih stališč. Med temi so: mediji in resnica, evtanazija in medicinska etika, položaj znanosti (in nezaupanje vanjo) v sodobni družbi, mesto religije v demokratični družbi, in podobne. Praviloma bosta vsako tematiko predstavila dva strokovnjaka, katerih stališča ter znanstvena ozadja se bodo pogosto razlikovala. Po obeh predstavitvah bo vedno dovolj časa namenjeno vprašanjem in razpravi.

Prostor: SALON UPORABNIH UMETNOSTI
Glavni trg 1, 2000 Maribor, Slovenija

 

Zadnja sprememba: 16. 1. 2018