E-pošta - zaposleni | Kakovost | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Razstava 2x19-a

december 2013 - januar 2014


Pričujoča razstava z naslovom 2x19-a je nastala v okviru projekta Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 in predstavlja slovenske likovne umetnike do 35. leta, ki so bodisi v zadnji fazi formalnega šolanja ali pa so že utrdili svojo pot na slovenski sceni sodobne vizualne umetnosti.

Razstava je pomemben dogodek v mariborskem kulturnem prizorišču, ki posebno pozornost daje povezovanju, kreativni in aktivni udeležbi mladih. Koncept 2x19-a izhaja iz razmišljanja o medsebojnih razmerjih in komunikacijskih strategijah med bodočimi kustosi, študenti tretjega letnika umetnostne zgodovine, in vidno angažiranimi umetnicami, umetniki. V program Mladi kustos, ki kot uspešen projekt Mladinskega kulturnega centra Maribor že tretje leto poteka v povezavi z Oddelkom za umetnostno zgodovino mariborske Filozofske fakultete pod mentorstvom izredne profesorice dr. Marjete Ciglenečki, vključujemo študente v neposredno izkušnjo poklicne usmerjenosti s poudarkom na izvajanju nalog galerijske dejavnosti. Takšnim vsebinam je posebej namenjen predmet Praktično usposabljanje, kjer se bodoči kustosi aktivno vključujejo v raziskovanje širše slovenske likovne scene, hkrati pa so samostojni pri načrtovanju, organizaciji in postavljanju skupinske razstave v dveh razstaviščih: Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in v galeriji Media Nox. Program Mladi kustos nima le praktično-izobraževalnih perspektiv, temveč s kontinuiranim izvajanjem in udejanjanjem zastavljenih vsebin pomembno prispeva k razvoju širšega kulturnega prostora kot k novim možnostim sodelovanja, izmenjave kreativnih idej in dialogov. Posebno se zahvaljujemo vsem sodelujočim umetnicam in umetnikom ter našima gostitelju in financerju: Mladinskem kulturnem centru Maribor in Mestni občini Maribor.

Slađana Mitrović

 
Razstava 2x19-a je skupinski portret dela mladih umetnostnih zgodovinark, predvsem pa razgled po ustvarjanju mladih slovenskih likovnih umetnikov. Razstavljena dela so večinoma slikarska, pridružujejo pa se jim še risbe, grafike in fotografije. Na obeh razstaviščih so se s svojimi deli predstavili: KARMEN BAJEC (kustosinja Marina Neumeister), DUBRAVKO BAUMGARTNER (kustosinja Leonita Kavaš), BLANKA BRAČIČ TOPOLŠEK (kustosinja Nina Klemenčič), TJAŠA ČUŠ (kustosinja Lucija Hameršak), PETER GABER (kustosinja Lara Kovačec), MAŠA GALA (kustosinja Sabina Vrbnjak), ANAMARI HRUP (kustosinja Špela Brecelj), BARBARA JURKOVŠEK (kustosinja Kaja Jagodnik), ROK KLEVA IVANČIĆ (kustosinja Dona Pratnekar), ALJA KROFL (kustosinja Pavlina Grošelj), GAJA L. KUTNJAK (kustosinja Tamara Jurič), MARUŠA NOVAK (kustosinja Nastja Skušek), SILVIA PLAVŠA (kustosinja Barbara Črepnjak), NIK ANIKIS SKUŠEK (kustosinja Vesna Ocvirk), KATJA SUDEC (kustosinja Sonja Zemljič), ANA ŠANTL (kustosinja Polona Hazl), MARUŠA ŠUŠTAR (kustosinja Tina Ritlop), ANDREJA VERDERBER (kustosinja Martina Ivanuša) in DAVID WRATNY (kustosinja Eva Božič)