E-pošta - zaposleni | Kakovost | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Alumni Oddelka za geografijo

Na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru želimo ohranjati povezanost med našimi diplomanti vseh generacij dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov geografije, profesorji, asistenti ter številnimi sodelavci. Od meseca aprilu 2015 dalje, se lahko vsi diplomanti ob zaključku študija včlanite v alumni članice zaključenega študija in sočasno v Alumni UM.

Vsi, ki se za včlanitev niste odločili takoj po zaključku študija, lahko to storite kadarkoli na povezavi: https://aips.um.si/alumni/ oz. izpolnite natisnjeno prijavnico ter nam jo pošljete. Prejeli boste digitalno identiteto s pomočjo katere boste tudi prejemali vse informacije o našem delovanju.

Vsi, ki ste včlanjeni, lahko še naprej uporabljate vaš v času študija obstoječ elektronski naslov, ki je sestavljen, kot kaže primer: ime.priimek@student.um.si

Kot član imate možnost, da gradite poslovne in socialne mreže s kolegi podobnih interesov in ciljev. V sklopu aktivnosti Alumni UM FF Geografija bomo organizirali strokovna in družabna srečanja ter skrbeli za utrjevanja poslanstva geografije.

Članstvo v Alumni klubu je prostovoljno in brezplačno. Veseli bomo, če se nam pridružite.


Vabilo

Z veseljem vas obveščamo, da se bomo priključili vseevropski pobudi in 9. aprila 2021 pripravili Noč geografije. Tudi letos bo osrednji dogodek opravljen na daljavo. Začeli bomo ob sončnem zahodu - 19.42. Pripravili bomo okroglo mizo z zanimivimi sogovorniki in podelili Bohinčevo nagrado za najboljšo študentsko diplomsko ali magistrsko nalogo ter razglasili najboljše fotografije osnovnošolskega, srednješolskega in študentskega natečaja.

Seveda pa vsak od nas lahko napravi še kakšno drugačno geografsko dejavnost. Če se domislite katerega koli dogodka (geografskega recitala, sprehoda, diskusije, polemike, branja knjige, objave dosežkov, opazovanja neba, neagresivnega zalezovanja nočnih živali, priprave geografsko zaznamovanih jedi in pijač, nočnega vzpona ali potopa.... ga prijavite v formular na spletni strani EUGEO https://www.geonight.net/2021/02/11/propose-an-event-form-in-slovene/
Letošnji formular je v slovenščini. Zato ga ne bo težko izpolniti.

Še nekaj predlogov za zanimive dejavnosti, ki so lahko množične ali samotarske, lahko najdete na spletni strani geografske zveze https://www.zveza-gs.si/2021/03/04/noc-geografije-2/.

Naj se nam v zavest, poleg sintagem lahka noč, kresna noč, poletna noč ... , vtisne še "geografska noč".

Obvestilo posredoval mag. Igor Lipovšek, Zveza geografov Slovenije


Obvestilo

ESPON (European Spatial Planning Observation Network) išče dva pripravnika.
Na razpis za pripravnike se lahko javijo študentje (geografije, prostorskega načrtovanja, ...), ki zaključujejo univerzitetni študij. Za celotno trajanje pripravništva mora imeti pripravnik status študenta.
Zaradi trenutnih razmer bodo pripravniki delo opravljali na daljavo. Več informacij najdete tukaj: https://www.espon.eu/traineeship-espon-egtc

Informacijo posredoval g. Vane Urh


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 17. februarja 2021 ob 18. uri v videokonferenčnem sisetmu Jitsi.

Dnevni red:

 1. Orientacija na nebu (predavanje Igor Žiberna)
  Položaj nebesnega telesa je ena od pomembnih značilnosti le-tega. Za določanje položaja telesa na nebu so se v zgodovini za različne potrebe razvili številni nebesni koordinatni sistemi. V kratkem predavanju si bomo pogledali najpomembnejše od njih: horizontski, relativni ekvatorialni, absolutni ekvatorialni, ekliptični in galaktični nebesni koordinatni sistem. Spoznali bomo, katere koordinate znotraj posameznega nebesnega koordinatnega sistema uporabljamo in katera so izhodišča za določanje koordinat. Omenili bomo tudi prednosti in slabosti v ljubiteljski astronomiji najpogosteje uporabljenih koordinatnih sistemov.
 2. Pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu
 3. Organizacija Messierjevega plus maratona v letu 2021
 4. Razno

 

Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion. Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting. Lahko pa tudi na mobilno napravo namestimo aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:
- prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,
- vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,
- čas za diskusijo bo po končanem predavanju,
- če se med predavanjem pojavi kakšno vprašanje, dvignemo roko s klikom na ikono roke in počakamo.

Obvestilo posredoval izr. prof. dr. Igor Žiberna


Obvestilo

Letos praznujemo 200-letnico rojstva velikega slovenskega didaktika, geografa in kartografa Blaža Kocena [1] (1821-1871), ki je s svojimi šolskimi atlasi, učbeniki in zemljevidi postavil temelje nazornejšega pouka geografije v osnovnih in srednjih šolah v tedanji monarhiji. Zato Društvo učiteljev geografije Slovenije, v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem, Zvezo geografov Slovenije, Občino Šentjur, Turistično olepševalnim društvom Ponikva in OŠ Blaža Kocena Ponikva organizira mednarodni simpozij z naslovom "NAZORNOST PRI POUKU GEOGRAFIJE NEKOČ, DANES IN JUTRI".
Dvodnevni simpozij se bo odvijal 10. in 11. september 2021 na treh lokacijah: Ljubljana-Ponikva-Šentjur.
Vabimo vas, da predstavite svoje izkušnje in primere nazornega poučevanja mladih, s katerimi spodbujate učenčevo ali dijakovo in svojo ustvarjalnost. Prosimo vas, da svoj prispevek prijavite do 10. marca organizacijskemu odboru.
Več o simpoziju lahko preberete na spletni strani https://kocen.splet.arnes.si/ V imenu organizatorjev Prof. dr. Karmen Kolnik


Obvestilo

Zveza geografov Slovenije razpisuje natečaj za Bohinčevo nagrado za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije študentov do zaključene 2. bolonjske stopnje izobrazbe.

Za nagrado lahko kandidirajo raziskovalne naloge študentov, ki so bile zaključene v slovenskih univerzitetnih programih v koledarskem letu 2020.
Študenti do 1. marca 2021 predložijo raziskovalne naloge, s katerimi se želijo potegovati za Bohinčevo nagrado.

Raziskovalne naloge morajo biti komisiji predložene v elektronskem izvodu do vključno 28. februarja 2021.
Organizator bo podelil Bohinčevo nagrado na slovesni prireditvi Noč geografije, ki bo 9. aprila 2021.

Na povezavi https://www.zveza-gs.si/2020/04/24/noc-geografije-rezultat-1/ si lahko ogledate lansko poročilo o dogodku.

Vse dodatne informacije pridobite na e-naslovu: zveza.geografov@gmail.com.

Informacijo posredovala dr. K. Kolnik


Obvestilo

Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije in Parkom vojaške zgodovine Pivka pripravlja vrsto dejavnosti za obeležitev 30. obletnice samostojne slovenske države, in sicer na 30-letnico vsakega od ključnih dogodkov iz zgodovine slovenskega osamosvajanja:
* plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo (23. 12. 1990),
* osamosvojitev (25. 6. 1991) in
* slovenska osamosvojitvena vojna (junij/julij 1991).

Projekt obeleževanja 30. obletnice slovenske samostojnosti je poimenovan >Zbrali smo pogum< in je citat iz časov osamosvajanja, ki se glasi: >Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj<. Citat ponazarja vzdušje v času plebiscita in dogodkov, ki so sledili in pripeljali do samostojne in neodvisne slovenske države. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje po boljšem življenju in blaginji in predvsem poguma osamosvojitev ne bi uspela. Zato je glavna vsebinska nit projekta pogum.

Za obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo bo šolam na voljo krajši izobraževalni video film o plebiscitu, ki ga bo možno vključiti v šolske proslave na daljavo in/ali v spominske učne ure na daljavo. Na voljo bo tudi virtualna spletna razstava o plebiscitu ter klasični postavitvi razstav v parku pred Arhivom Republike Slovenije in na ploščadi pred Parkom vojaške zgodovine Pivka.

V Predmetni skupini za zgodovino na Zavodu RS za šolstvo so pripravili tudi protokol za izvedbo spominske učne ure o plebiscitu na daljavo za gimnazijo (možne so prilagoditve za druge srednje šole) ter za osnovno šolo. Na voljo bo v spletni učilnici za zgodovino sodelov@lnica na portalu Slovenskega izobraževalnega omrežja.
Video film o plebiscitu je dostopen na domeni http://www.zbralismopogum.si/ od 21. 12. 2020, in sicer v zavihku Plebiscit na povezavi tukaj. V video filmu učence/dijake nagovori tudi predsednik države g. Borut Pahor. Vsebina filma na zgoščen način je predstavljeno plebiscitno dogajanje, vključenih je veliko dokumentarnih posnetkov. Dolžina je 15 minut. Virtualna razstava o plebiscitu pa bo na ogled od 23. 12. 2020 dalje.
V juniju 2021 bodo na voljo tudi video filma, virtualne in klasične razstave ter e-učno gradivo za obeležitev 30. obletnice samostojnosti in zmagovite vojne za Slovenijo.

Vir: https://www.zrss.si/objava/spominjamo-se-30-obletnice-plebiscita-za-samostojno-in-neodvisno-slovenijo
dr. Vilma Brodnik in Borut Stojilković, ZRSŠ, 23. 12. 2020.

Obvestilo posredovala dr. K. Kolnik


Obvestilo

Društvo študentov geografije Maribor je v decembru izdalo novo številko študentske revije GEOum. Na povezavi http://www.ff.um.si/dotAsset/84360.pdf lahko preberete četrto številko.
Želimo vam prijetno branje, vsem avtorjem in sodelavcem pri reviji pa čestitamo za opravljeno delo.

In še praznično voščilo EGEA Maribor:

Življenje je potovanje,
za katerega nihče ne dobi zemljevida.
Vsakdo potuje po svoje in si sproti riše svoj zemljevid.
Vsaka risba je nov smerokaz za vse,
ki hodimo po čudovitih poteh življenja.
Novo leto naj bo pot dobre volje, uspehov in zdravja.

Vesele božične in novoletne praznike Vam želi Društvo študentov geografije Maribor!


Obvestilo pripravila dr. K. Kolnik


Dobrim željam v prihajajočem letu
se pridružujemo člani oddelka in
vam pošiljamo voščilnico oddelčnih tutorjev.


Vabilo

Vabimo vas, da se nam pridružite, v sredo 16.decembra 2020 med, med 14. in 16. uro, na predavanju o geografskih značilnostih Gane. V angleškem jeziku bo predaval g. Godfred Beka.

Srečanje bo potekalo na daljavo na https://zoom.us/j/97114925252, pod vodstvom ddr. Ane Vovk Korže.

Obvestilo pripravila dr. Karmen Kolnik


Vabilo

Vabimo vas, da se nam, v torek 8.12. 2020 pridružite med 14.00 in 15.30 uro. Gospa Maja Vinta, pomočnica direktorja Cone Tezno, nam bo predstavila socio-ekonomske vidike razvoja, stanja in perspektiv Cone Tezno.
Srečanje bo v MS TEAMSu. Vsi, ki bi se nam želeli pridružiti na virtualnem sprehodu vabljeni, ob predhodni najavi na e naslov eva.konecnik@um.si.

Obvestilo posredovala dr. Eva Konečnik Kotnik


Vabilo

Vabimo vas, da se nam na daljavo pridružite na dveh dogodkih:

1. V ponedeljek 30. 11. bomo ob 14. uri na daljavo gostili g. Slavka Dobnika, ki nam po predstavil Haloze v luči novega trajnostnega razvoja.
Pridružite se nam 5. minut pred pričetkom na : Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/99767712867

2. Predavanje Socialno ekonomski razvoj in trajnostni turizem v Indiji , bo v torek 1. 12. ob 11. uri. V angleškem jeziku bo predaval Paul Kakoty iz Goa University, Sivasagar, pokrajina Assam.

Pridružite se nam 5. minut pred pričetkom na : Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/97908439280

Obvestilo pripravili ddr. Ana Vovk Korže in dr. Karmen Kolnik


Vabilo

Vabimo vas, da se v sredo 25.11. 2020 ob 13. uri pridružite študentom geografije na predavanju Regionalna geografija Azije, ki ga bo s svojim prispevkom obogatila študentka Sofia (to je njeno evropsko ime),
ki je pri nas v mednarodni izmenjavi študentov.

Pridružite se nam lahko na : Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/92518130878 (Ana Vovk, Zoom meeting).

Vabilo posredovala ddr. Ana Vovk Korže


Zanimivosti

V knjižni zbirki PROSTORI, ki jo izdaja Oddelek za geografijo Univerze v Mariboru, sta v letu 2020 izšli dve publikacij:

Blokovne stanovanjske soseske v Mariboru. Dr. Gregor Škratek je obravnaval morfološke značilnosti blokovnih sosesk in njih spreminjanje tekom preteklih šestdeset let. Soseske so obravnavane na ravni mesta, soseske same in na ravni stanovanja. Knjiga je bogato ilustrirana in prinaša vpogled v prostorski razvoj mesta in lokalno gradbeno zgodovino Maribora. Poleg pristopa k obravnavi ima tudi veliko spoznanj obči značaj in veljajo za blokovne soseske v drugih slovenskih mestih.

Vpogled v socialno geografijo. Izr. prof. dr. Vladimir Drozg je prikazal vsebino in kontekst te veje družbene geografije. Vsebino knjige tvorijo zapisi o ključnih pojmih, kot so odnos med človekom in okoljem, socialna skupina, posameznik, socialne lastnosti, osnovne človekove dejavnosti, socialni prostor in socialne vsebine materialnih stvari. Za tiste, ki jih zanima teoretska podstat (socialne) geografije oz. kako ljudje različnih socialnih lastnosti delujejo v prostoru in kako se njihovo delovanje v prostoru in materialnih stvareh, katere uporabljajo, odraža. V socialno vse bolj raznoliki družbi postaja tudi prostor vse bolj raznolik in členjen Elektronska verzija knjig je dostopna na https://press.um.si/index.php/ump , tiskano verzijo pa je mogoče naročiti na e naslovu: vlado.drozg@um.si.

Gradivo sta pripravila dr. Vladimir Drozg in dr. Karmen Kolnik


Vabilo

Vabimo vas, da se nam 11. novembra 2020 ob 15. uri pridružite pri spoznavanju geografije Azije. Naš gost bo dr. Mohamed Buheji z Univerze v Bahrainu.
Njegovo predavanje, Self-sufficiency Network in South West Asia and Africa, bo v angleškem jeziku in bo izvedeno na daljavo.

Kratek povzetek predavanja: predavatelj bo študentom predstavil svetovno mrežo za samooskrbo, ki ima sedež v JZ Aziji, v Bahrainu.
Namen mreže je povezati znanje in inovacije držav Azije in Afrike za reševanje kompleksnih problemov preživetja, zlasti v puščavskih območjih.
V svetovni mreži za samooskrbo sodeluje tudi Slovenija, predstavnica je prof. ddr. Ana Vovk Korže.
Po predavanju bo diskusija, kjer bomo predavatelju postavili vprašanja.
Dogodek poteka v okviru rednih predavanj in bo trajal do 90 minut (do 16.30 ure).
Za spremljanje predavanja se je potrebno najaviti na email: ana.vovk@um.si za pridobitev vstopne kode za MST.

Vabilo posredovala ddr. Ana Vovk Korže


Zanimivosti

V študijskem letu 2018/2019 je bil v okviru projekta »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem in regionalnem okolju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, izpeljan projekt z naslovom Martinova učna pot kot medgeneracijski park v Kamnici. V projektu so sodelovale študentke in študenti Pedagoške fakultete, Filozofske fakultete ter Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru pod mentorstvom dr. Vlaste Hus, dr. Eve Konečnik Kotnik in dr. Jane Ambrožič-Dolinšek ter strokovne sodelavke Stanke Damjan iz OŠ Kamnica. Kot rezultat projekta je nastal priročnik, ki obravnava idejno zasnovo učne poti v Kamnici. Vključuje širok nabor dejavnosti, ki jih lahko udeleženci in udeleženke prosto izbirajo, nadgrajujejo in izvajajo na Martinovi učni poti. Načrtovana učna pot poudarja aktivno učenje predšolskih otrok in učencev ter učenk izven vrtčevskih in šolskih prostorov. Martinova učna pot je namenjena tudi širši družbeni skupnosti, saj spodbuja vključevanje različnih generacij. V priročniku boste našli gradiva iz različnih učnih področij.
Priročnik je na voljo v elektronski izdaji brezplačno na povezavi: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/498

Objavo pripravila izr. prof. dr. Eva Konečnik Kotnik


Vabilo k vseevropskim debatam o podnebnih spremembah in migracijah

SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč v Sloveniji organizira debatna tekmovanja za mlade, stare med 19 in 26 let in k sodelovanju vabimo študente, ki že sodelujejo v morebitnih obstoječih debatnih klubih in vse, ki se želijo vključiti v novo obliko državljanske participacije.

Smo partner konzorcija in izvajalec projekta #ClimateOfChange. Cilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt tudi spodbuja njihovo aktivno sodelovanje pri odpravljanju temeljnih vzrokov globalnega segrevanja in ohranjanju človeškega obraza v odnosu do podnebnih migrantov.

Debatna tekmovanja bodo tako naslovila globalna vprašanja, osredotočala pa se bodo na podnebne spremembe in migracije.
*Aktivnosti se bodo izvajale upoštevajoč trenutne razmere. Mentorji in mladi se bodo usposobili za izvedbo na daljavo.

V priponki vam pošiljamo kratko vabilo in prezentacijo.
Zainteresirani se lahko obrnejo na Mateja Skrt na mateja.skrt@sloga-platform.org.

Gradivo pripravila Mateja Skrt


Vabilo

V sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, ARSO ter Direkcijo za vode organizira startup podporno podjetje Transformation Lighthouse, online dogodek z imenom "Življenje s podnebnimi spremembami", ki je kot nalašč tudi za študente. Poleg bogatih nagrad, imajo mladi priložnost spoznati vladne agencije, dobiti nova znanja in se ob kreiranju rešitev po startup metodologiji noro zabavati.
Več o samem dogodku v priponki.
Pripravili so primer objave, ki bo olajšala deljenje (lahko jo tudi spremenite) ter linke in fotografije - kar vam pride bolj prav za delitev.
Rok za prijave je 23. 9. 2020 na https://transformation-lighthouse.com/hackathon-zivljenje-s-podnebnimi-spremembami/?utm_source=facebook&utm_medium=fb%20event&utm_campaign=najava.

Primer objave 1:
3. tradicionalni hackathon odprtih podatkov, tokrat je tematika podnebje! HACKATHON "ŽIVLJENJE S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI"
Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave? PRIDRUŽI SE NAM NA HACKATHONU ŽIVLJENJE S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI in sodeluj pri ustvarjanju digitalnih rešitev, ki bodo uporabnike spodbudile, da ozavestimo vse dejavnike podnebnih sprememb in z našimi dejavniki zmanjšamo njihov vpliv!
Sodeluj in se poteguj za LEPE NAGRADE:
1. nagrada: 2500 EUR (neto)
2. nagrada: 1500 EUR (neto)
3. nagrada: 1000 EUR (neto)
SKLOPI IZZIVOV:
1. ODNOS DO VODE TER SOOČANJE S SUŠO
2. STRATEŠKA IGRA PODNEBNIH SPREMEMB
3. SOOČANJE S POPLAVAMI

Linki, ki jih lahko delite / ali pa uporabite katero izmed fotografij v priponki - po želji
Link do FB dogodka: https://bit.ly/2RCdgvT
Link do objave: https://transformation-lighthouse.com/hackathon-zivljenje-s-podnebnimi-spremembami/
Objavo posredoval g. Martin Jarc (martin@transformation-lighthouse.com)


Obvestilo o razpisu delovnega mesta učitelja/ice geografije

Na spletni strani https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prosta_delovna_mesta/posamezno?IDEPD=2584386 je objavljen razpis za delovno mesto učitelja/ice geografije na Osnovni šoli Dušana Bordoba v Kopru.

Razpis je odprt do 24 .6. 2020.

Obvestilo posredovala ga. Kiti Cegnar Vitez.


Obvestilo o dveh razpisih za delovno mesto mladega raziskovalca/ke

1. Na spletnih straneh ZRC SAZU je objavljen razpis za delovno mesto mladega raziskovalca na Geografskem inštitutu Antona Melika.
Vse potrebne informacije glede razpisa in potrebne obrazce najdete na spletni strani:
https://www.zrc-sazu.si/sl/novice/javni-razpis-za-kandidate-za-mlade-raziskovalce-mz-v-letu-2020-rok-za-prijavo-29-6-2019-do
Razpis je odprt do 29. 6. 2020.
Obvestilo posredoval dr. Matija Zorn,
predstojnik ZRC SAZU Geografskega inštituta Antona Melika

2. Na spletnih straneh Gozdarskega inštituta Slovenije je objavljen razpis za kandidata za mladega raziskovalca 2020 , kjer so dobrodošli tudi geografi.
Tema so ekosistemske storitve in upravljavske strategije. Podrobnosti o razpisu najdete na
http://www.gozdis.si/zaposlitve/javni-razpis-za-mr-2020/
Kandidati naj prijavo oddajo do 26. junija 2020.
Obvestilo posredovala ga. Mateja Šmid Hribar


FILOZOFSKA FAKULTETA MARIBOR

MEDNARODNI CENTER ZA EKOREMEDAICIJE

ORGANIZIRA PREDAVANJE

Organizes a lecture

ponedeljek, 9. 3. 2020 od 13.50 - 14.40 v pred. 1.4 /FF UM

on Monday, March 9 2020 from 13.50 - 14.40 in classroom 1.4 /FF UM

VALORIZACIJE DEGRADIRANIH AKVATIČNIH EKOSISTEMA NA PODRUČJU GRADA KIKINDE - ERM PLAN

Ecoremediation and valorisation of degraded aquatic ecosystems in Kikinda Town - ERM PLAN

prof. dr. Jordan Aleksić, prof. dr. Mirjana Bartula

Za več informacij kliknite tukaj.


Zanimivosti

Za vse ljubitelje Slovenije in njene velike geografske pestrosti bo zanimiv ogled serije treh dokumentarnih oddaj o območju Geoparka Karavanke
Program predvajanja oddajj:

Geopark Karavanke 1. del

Premierno: 4. 3. ob 17.30 (včasih malo prej) na 1. programu TVS

Ponovitve: 4. 3. malo pred 24. uro na TVS 1

in še 5. 3. ob 10.20 na 2. programu, TVS 2

Geopark Karavanke 2. delremierno: 11. 3., TVS 1 ob 17.30

Ponovitve: 11. 3. malo pred 24. uro (vsakič malo drugače, glede na spored prej)

12. 3. ob 10.30 na TVS 2

Geopark Karavanke 3. del

Premierno: 18. 3., TVS 1 ob 17.30

Ponovitve: 18. 3. malo pred 24. uro (vsakič malo drugače ...)

19. 3. ob 9.10 na TVS 2

Dr. Karmen Kolnik


Vabilo

na regijski posvet in interaktivno delavnico v okviru doseganja ciljev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki bo v četrtek 12. marca 2020, v Hotelu City v Mariboru.
Podrobnosti so v priponki.
Ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 22. januarja 2020 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu (1. nadstropje) II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:

1. Igor Žiberna-Kuiperjev pas in Oortov oblak (predavanje)

Naše Osončje se ne zaključi s planetom Neptunom, pač pa se onkraj njegove orbite začenja območje, ki do danes ni bilo dobro raziskano. V predavanju bomo predstavili značilnosti Kuiperjevega pasu in Oortovega oblaka. Skupno jima je to, da gravitacijski in siceršnji učinek Sonca slabi, zato je gibanje teles v tem območju manj pravilno in stabilno. Tudi ravnine orbit so manj skladne z ekliptično ravnino. Zaradi manjšega učinka Sonca so telesa v tem območju tudi pričevalci razmer na začetku razvoja Osončja. Prav slednje je eden od pomembnih motivov za bodoča raziskovanja tega območja.

2. Letni občni zbor:

 • izvolitev organov občnega zbora
 • vsebinsko poročilo za leto 2019
 • finančno poročilo za leto 2019
 • načrt dela v letu 2020

 

Prijazno vabljeni!

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo

Geografsko društvo Maribor vas v sodelovanju z Društvom študentov geografije v Mariboru vabi na potopisno predstavitev Jane Jaušovec (študentke na Oddelku za geografijo FF UM) z naslovom FLORIDA - država sonca, košarke in čarovnije,
ki bo v torek, 21. januarja 2020, ob 17.30 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0,2/FF (pritličje).
Predavateljica je v vabilu na predstavitev zapisal: »Vabim vas na predstavitev mojega popotovanja po Floridi od Orlanda do Keywesta, Evergladesa, Miamija in zahodne obale, kjer sem obiskala neskončne plaže, svet Harry Potterja ter spopad Luke Dončića in Gorana Dragića na ameriških tleh.«

Vabljeni. Vstopnine ni.

Doc . dr. Uroš Horvat


Obvestilo

obveščam vas, da smo v sredo 8.1.2020, uspešno izpeljali 3. občni zbor Društva študentov geografije Maribor. Pregledali smo preteklo delovno leto in za prihodnje določili nove cilje.

Prav tako smo izvolili novo vodstvo in upravni odbor:

 

 • predsednica: Urška Žižek;
 • podpredsednik in CP 1: Matej Meško;
 • CP 2: Aljaž Žagavec;
 • blagajnik: Urška Povalej.

Še vedno nas lahko spremljate in kontaktirate preko uradnih strani (FB: https://www.facebook.com/egeamb/) in mailov (maribor@egea.eu in urednistvo.geoum@gmail.com).

 

Vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri nastajanju in grajenju Društva študentov geografije Maribor se iskreno zahvaljujem za trud in vloženo delo.

Novemu vodstvu želim veliko delovnega elana, društvu pa še veliko novih dejavnosti in uspešnih let delovanja.

Lep pozdrav,
Nina Simonič


Obvestilo

Profesorji in študentje Oddelka za geografijo smo že pred časom vzpostavili Facebook spletno stran. Le-ta je namenjena druženju in informiranju študentov in diplomantov Oddelka za geografijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter vseh, ki jih zanima geografija. Vabljeni k vključitvi v skupino in izmenjavi informacij na povezavi: https://www.facebook.com/geografijaUM/.

Jana Jaušovec
Tutorka študentka na Oddelku za geografijo
Prof. dr. Karmen Kolnik
Koordinatorka Alumni - Geografija FF UM


Obvestilo

DŠGM vabi svoje člane na 3. letni občni zbor Društva študentov geografije Maribor, ki bo potekal v sredo, 8.1.2020, ob 15:30 v predavalnici FF 1.5. Na občnem zboru bodo pregledali delovanje v preteklem letu, si zastavili nove cilje in poiskali ideje za prihodnje delovno leto. Izvolili bodo tudi novo vodstvo društva, ki se menjuje po dvoletnem mandatu.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Nina Simonič,
predsednica DŠGM


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 18. decembra 2019 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, 1. nadstropje).

Dnevni red:
1. Mitja Govedič - Snemanje s hlajeno astronomsko kamero (predavanje)
Po letih fotografiranja z zrcalno refleksnim fotoaparatom je nastopil čas za naslednji korak: nakup barvne hlajene astronomske kamere. Kljub nabranim številnim izkušnjam pa so prvi posnetki jasno pokazali, da je snemanje z novo kamero vse prej kot mačji kašelj. V predavanju bo avtor predavanja predstavil prve rezultate snemanja, praktične izkušnje in opozoril na nekaj najpogostejših napak, ki jih naredil tudi sam.
2. Organizacija Astronomskih opazovalnih noči v AD Orion
3. Razno

Prijazno vabljeni!

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo

V sklopu sodelovanja oddelkov za geografijo Filozofske fakultete Maribor in Filozofske fakultete Ljubljana ter ob praznovanju 100-letnice geografije na Univerzi v Ljubljani vas v četrtek, 12. decembra 2019 vabimo, da se nam pridružite na dogodku posvečenemu razvoju in današnjemu stanju na področju didaktike geografije.

Priponka

Red. prof. dr. Karmen Kolnik


Vabilo

Geografsko društvo Maribor vas v sodelovanju z Društvom študentov geografije Maribor vabi v sredo, 11. decembra 2019 ob 18:00 na potopisno predstavitev Jakoba Slaviča (študenta geografije na Filozofski fakulteti v Mariboru) z naslovom
Tanzanija - Hakuna matata ( v jeziku svahili pomeni »brez težav, brez problemov«), ki bo na Filozofski fakulteti v Mariboru, Koroška cesta 160, predavalnica 1.5/FF (1. nadstropje).

Predavatelj je v vabilu zapisal: V potopisnem predavanju vam bom predstavil svoje vtise o potepanju po Tanzaniji, vzponu na Kilimanjaro, safariju po Serengetiju in drugih afriških avanturah. Občutek ob vzponu na najvišji vrh Afrike, 5895 m visok Kilimanjaro, je občutek, ki ga prav gotovo ne bom pozabil. Neskončna modrina ti daje občutek neskončnega, vsemogočnega in tako sem se tudi počutil.«
Več o njegovi poti najdete tudi v 2. številki revije GEOum (str. 44-51): http://www.ff.um.si/dotAsset/76439.pdf
Vabljeni!

Doc. dr. Uroš Horvat


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 20. novembra 2019 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).
Dnevni red:
1. Ekstremne orbite - dokumentarni film
Gibanje v orbitah je eden od najpogostejših načinov gibanja v vesolju, naj gre za gibanje lun okoli planetov, gibanje planetov okoli zvezd, gibanje zvezd v večkratnih sistemih, gibanje okoli središča galaksije ali gibanje v jatah in nadjatah galaksij. V dokumentarni oddaji si bomo ogledali pomen orbit in kakšne posledice lahko puščajo njihove spremembe. Orbita, kot jo ima Zemlja okoli Sonca je v svoji »normalnosti« (nizka stopnja ekscentričnosti) v vesolju pravzaprav nekaj neobičajnega. Že majhna sprememba njenih lastnosti bi lahko pustila velik vpliv na razmere na našem planetu. Spoznali bomo tudi planete, ki nimajo običajne orbite okoli zvezde, pač pa le blodijo po vesolju in čakajo, da jih gravitacija ne priklene v gibanje okoli naključne zvezde: gre za t.i. »potepuške planete«. Orbite teles pa utegnejo povzročati tudi uničevalne dogodke, kar bomo spoznali na primeru gibanja zvezd in galaksij.
2. Razno

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo

V letu 2019 praznujemo 100. obletnico ustanovitve Mednarodne astronomske zveze. Slovenija bo okroglo obletnico obeležila s projektom »Slovenija pod skupnim nebom«, v okviru katerega želimo razvijati zanimanje za astronomijo. V astronomskem društvu Orion iz Maribora se bomo temu projektu pridružili z vrsto aktivnosti, prva med njimi pa bo javno astronomsko opazovanje, ki bo potekalo v petek 20. septembra 2019 od 21. ure naprej pred Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Koroška cesta 160 v Mariboru. Poudarek bo na opazovanju Jupitra in Saturna in ostalih zanimivih nebesnih teles, ki so trenutno vidna na nebu. Vsa telesa bo mogoče fotografirati s Canonovimi ali Nikonovimi DSLR fotoaparati in pametnimi telefoni skozu društvene teleskope. Ob opazovanju bo potekala tudi strokovna razlaga o značilnostih astronomskih objektov, navideznem gibanju nebesne sfere, orientaciji na nočnem nebu in astronomskih pojavih nasploh. Javno opazovanje je seveda brezplačno in primerno za najširši krog.

Prijazno vabljeni

Izr. prof. dr. Igor Žiberna

Predsednik Astronomskega društva Orion


Ob 100. letnici rojstva geografa, zaslužnega prof. dr. Vladimirja Bračiča.

V letošnjem letu obeležujemo na Univerzi v Mariboru 100 letnico rojstva zaslužnega prof. dr. Vladimirja Bračiča. Leta 1975 je bil dr. Bračič tudi imenovan za njenega prvega rektorja.
Njegova vloga pri nastanku in razvoju višjega in visokega šolstva v Mariboru je neprecenljiva. Skupaj z Mavricijem Zgonikom, Borutom Belcem, Božidarjem Kertom in Ludvikom Olasom je gradil geografski oddelek v Mariboru.
V akademskih krogih pa je spoštovan geograf, ki je bil poleg svojih številnih življenjskih nalog in funkcij, ves čas predan raziskovanju in pedagoškemu delu. Dr. Bračič sodi v povojno generacijo slovenskih geografov, ki so posebno pozornost namenili raziskovanju severovzhodne Slovenije. Vsebino in način raziskovalnega dela Vladimirja Bračiča lahko prepoznamo že v njegovi doktorski disertaciji iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta izhaja iz takratnega razumevanja vsebine in poslanstva geografije kot kompleksne, družbeno angažirane in kritične vede, ki s študijem pokrajin prispeva k njihovem poznavanju in načrtovanju. Svetozar Ilešič jo je na proslavi petdesetletnice geografskega društva izpostavil rekoč: « Še bolj so se sadovi te pomladitve pokazali na drugem zborovanju slovenskih geografov leta 1954 v Mariboru, kjer društvo ni samo izpopolnilo svoje organizacijske oblike, temveč je tudi povzdignilo svoj glas z zahtevami za ustrezno mesto geografije v znanosti in v šoli, medtem ko je svoja prizadevanja, da zapolni vrzeli v dotedanjem proučevanju Slovenije, poudarilo z zastavljenim delovnim programom, v katerem je bila ena od glavnih nalog sistematsko proučevanje Severovzhodne Slovenije, ki je bila dotlej precej zanemarjena« (Ilešič 1972, 172)
Več desetletno proučevanje Haloz in nerazvitih regij SV Slovenije je Bračiču prineslo tudi sloves njihovega največjega poznavalca druge polovice dvajsetega stoletja in tudi njihovega: » ...najplodnejšega raziskovalca" (Pak 2012, 4). Raziskovanje je vedno temeljilo na terenskem delu in Haložani so ga dobro poznali.
Knjigi Vinorodne Haloze (1965) in Gozdnate Haloze (1982) sta zagotovo najbolj kompleksni regionalno geografski študiji katere od slovenskih pokrajin. Bračič je prikazal spreminjanje in opuščanje rabe zemljišč, lastništva in posestne sestave ter prehajanje kmetijske zemlje, še posebej obdelovalnih zemljišč in vinogradov, v last tujcev. Pred sto leti so bili to kmetje z Dravskega in Ptujskega polja ter meščani iz sosednjih avstrijskih mest z Gradcem na čelu. (prirejeno po Kolnik, Konečnik Kotnik 2019)

Dr. Bračič me študenti, na desni dr. Zgonik.

Vabimo Vas, da se nam pridružite pri počastitvi njegovega dela.

Koledar prireditev
18. 9. 2019, ob 11.00
- Preimenovanje Velike dvorane rektorata v Dvorano Vladimirja Bračiča
23. 9. 2019, ob 17.00
- Okrogla miza »Maribor kot univerzitetno mesto«, Univerzitetna knjižnica Maribor
27. 9. 2019, ob 17.00
- Odprtje spominske sobe Vladimirja Bračiča v Cirkulanah
27. 9. 2019
- Predstavitev osebne znamke
11. 10. 2019
- Odprtje razstave o Vladimirju Bračiču, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru
11. 10. 2019
- Izid znanstvene monografije o Halozah, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru
11. 10. 2019
- Znanstveni simpozij o Halozah, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

V imenu Oddelka za geografijo
prof. dr. K. Kolnik


Vabilo

Vabimo vas, da se nam 3.junija 2019 med 9.30 in 12.00 uro na Oddelku za geografijo FF UM pridružite vsi, ki vam je mar za kvalitetno zemljo in zdrave pridelke. Program dogodka je objavljen tukaj.

ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo na otvoritev učne poti po vitanjskih vodnjakih

Več v prilogi.


Zanimivosti

Doc. dr. Uroš Horvat, je v tem mesecu v zbirki PROSTORI objavil razprave o demografskih razmerah v Mariboru. Naslov knjige je Prebivalstvo Maribora, razvoj in demografske značilnosti. Monografija je dostopna na http://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/407
Vabljeni k ogledu.
Red. prof. dr. Karmen Kolnik


Vabilo

V imenu Društva študentov geografije Maribor Vas vabimo 13.5.2019 na drugi GEO dan. V okviru tega dneva se bodo odvijala predavanja, predstavitev dela društva, študentske revije GEOum in številne druge aktivnosti. Med drugim bomo člani društva skozi celoten dan prisotni v avli Filozofske fakultete, kjer bomo na voljo za različne informacije povezane z društvom in združenjem EGEA. Dogajanje bo popestreno tudi z igrami, prigrizki in fotografijami. Več o dogodku lahko preberete na uradni Facebook strani Društva študentov geografije Maribor (https://www.facebook.com/egeamb).

Program:

* 9:00 - 14:00 (avla FF UM) : predstavitev delovanja društva, EGEA, revije GEOum

* 12:10 - 13:00 (predavalnica 1.4) : Zaposleni geografi (Danijel Davidovič)

* 13:50 - 14:40 (predavalnica 1.4) : Poletna šola v Brnu (Jana Jaušovec in Urška Žižek); ERASMUS Tarragona (Nastja Fekonja)

* 19:30 - večerno druženje (več informacij FB dogodek)

Vabimo Vas tudi k prebiranju druge številke naše revije na spletni povezavi (http://www.ff.um.si/oddelki/geografija/geoum.dot ) in v tiskani obliki.

V mesecu aprilu smo razpisali tudi nagradno križanko iz revije, nagrajence bomo razglasili in nagradili na GEO dnevu 13.5.2019. Več o nagradni igri si lahko preberete na povezavi (https://www.facebook.com/egeamb/photos/a.1759532764359508/2170230759956371/?type=3&theater ).


Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo na: maribor@egea.eu.
Zelo bomo veseli vaše podpore, se vidimo na 2. GEO dnevu.

Za DŠGM, Nuša Flisar


Vabilo

Vabimo vas, da se nam pridružite 10. 5. 2019 ob 10. uri pri ogledalu Vodnega parka Radlje ob Dravi. Gre za edini naravni plavalni bazen v Sloveniji, ki deluje po principu ekoremediacij.

Ogled bo vodil upravljalec g. Tadej Kuzmič, pridružil pa se nam bo tudi župan občine Radlje ob Dravi mag. Alan Bukovnik, ker nam bo po ogledu Vodnega parka predstavil še rastlinske
čistilne naprave, ki jih ima občina za čiščenje odpadnih voda na Kozjaku in Pohorju.

Za prevoz poskrbite sami, ogled pa je brezplačen.

Prof. ddr. Ana Vovk Korže


Obvestilo

spet je leto naokoli in uredništvo študentske revije GEOum vas ponovno vabi k sodelovanju . Prvi številki revije si lahko pogledate tukaj. Sodelujete pa lahko tako, da napišete članek na poljubnem področju ali pa se pridružite uredniškem odboru in pridobite nove izkušnje, kot sodelavci in člani/ uredniki revije. Preglednico za vpis člankov najdete tukaj, kjer se tudi lahko vpišite v posamezno kategorijo s poljubnim naslovom. Rok za oddajo okvirnega naslova in prijave teme je 5.5.2019. Za informacije smo vam na voljo na e naslovu: urednistvo.geoum@gmail.com.

Za uredništvo GEOum Nina Simonič


Vabilo

Vabimo vas, da se nam pridružite v ponedeljek, 1.aprila 2019, med 16.20 in 18.00 uro, v Geografski risalnici Oddelka za geografijo FF UM, na predavanju Biološko dinamično kmetovanje kot način varovanja prsti, ki ga bo izvedla ga. Katja Temnik (zeliščni vrt Majnik) v sodelovanju z ddr. Ano Vovk Korže. Na predavanju bo predstavljena tudi vključenost biodinamičnega kmetijstva v lokalne trajnostne sisteme.
Vljudno vabljeni.

Prof. ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 20. marca 2019 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, v 1. nadstropju)
Dnevni red:
1. Načrt dela AD Orion do poletja 2019
2. Ogled igranega filma »Prvi človek« (»First Man«)
V letu 2019 bomo praznovali 50. obletnico, odkar je človek prvič stopil na površje Lune. Leta 2018 posneti film prikazuje nekaj ključnih dogodkov v življenju Neila Armstronga, vse od izkušenj z leti z reaktivnim letalom X-15, preko prigod v okviru projekta Gemni, vse do priprav na prvi človekov polet na Luno in prvih korakov na njej. Film bo podnaslovljen s slovenskimi podnapisi.
3. Razno

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Obvestilo

Z veseljem sporočamo, da so na včerajšnjem občnem zboru Zveze geografov Slovenije soglasno potrdili vključitev Društva študentov geografije Maribor v Zvezo.
Ob tej priložnosti čestitamo mariborskim študentom, naj bo Vaše delo še naprej polno zagona, navdušenja, druženja in ustvarjanja!

Izr.prof.dr. Eva Konečnik Kotnik


Zanimivo

ARSO je pripravila zanimivo poročilo o rekordno visokih temperaturah zraka v zadnjih februarskih dnevih:
http://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/climate/text/sl/weather_events/visoka-temperatura_26-28feb2019.pdf
Na veliko meteoroloških postaj v SV Sloveniji so v zadnjih dneh namerili rekordno visoke temperature za februar. V Gačniku v Slovenskih goricah so najvišje temperature zraka celo presegale 24°C. Poročilo žal ne omenja izrazito negativne zimske vodne bilance: v Mariboru smo v treh zimskih mesecih (december, januar, februar) namerili le 25 % dolgoletne (1981-2010) povprečne višine padavin za zimo. Celo zimo smo prejeli le malce več padavin, kot jih običajno pade samo v decembru. To bi lahko predstavljalo zametek suše v spomladanskih mesecih, ko bodo rastline v fenofazo rasti sicer potrebovale veliko vlage. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo na sestanek AD Orion

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 13. februarja 2019 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, 1. nadstropje).
Dnevni red:
1. Mitja Govedič: Startools - program za obdelavo astrofotografij (predavanje in delavnica)
Zadnja faza v astrofotografiji je obdelava posnetkov. Na trgu lahko izbiramo med veliko množico specializiranih programov za obdelavo astronomskih fotografij, številni pa prisegajo na splošne programe za obdelavo, kakršna sta Photoshop in Gimp. V zadnjem času v ospredje prihaja program StarTools, ki prepriča z enostavnostjo in zmogljivostjo. V tem predavanju bom na praktičnih primerih predstavil uporabo tega programa, od korekcije polja, razširanja histograma, ostrenja, odprave gradienta svetlobnega onesnaženja, do barvne korekcije in drugo. Obiskovalci ste vabljeni, da prinesete svoje fotografije, ki jih bomo skupaj obdelali.
2. Razno

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Zanimivosti: Okultacija Luna-Saturn

Danes smo se-vsaj v Mariboru-zbudili v megleno jutro, ki nam je onemogočilo opazovanje konjukcije Lune, Jupitra in Venere. Vendar zanimivih jutranjih dogodkov s tem še ni konec. Prava poslastica (in izziv tudi za ambicioznejšega ljubiteljskega astronoma) se nam obeta v sobotnem jutru, ko bo iz naših krajev vidna okultacija Saturna. Povedano drugače: Luna (,ki bo skoraj skoraj v fazi mlaja, vidna kot ozek srp v obliki črke C) bo »mrknila« planet Saturn. Saturn bo za Luno začel zahajati okoli 6:39, izza nje pa bo prilezel okoli 7:37, ko bo Sonce že 2° nad matematičnim obzorjem (Sonce tega dne v Mariboru vzide ob 7:20). Ko bo Luna začela zastirati Saturna, se bo slednji nahajal levo zgoraj, torej v zgornjem delu sicer ozkega Luninega srpa. Začetek okultacije se bo torej začel na prehodu iz navtičnega v meščanski mrak. Kljub temu za spremljanje prvega dela okultacije priporočam uporabo daljnogleda. »Vzid« Saturna izza Lune ob 7:37 (Luna bo takrat 12° nad matematičnim obzorjem) pa bo izziv tudi za »stare mačke«. Za lažje opazovanje v priponki pošiljam kartos prikazom Lunine faze in položajem Saturna tik pred okultacijo. Še zanimivost: vse skupaj se bo odvijalo v ozvezdju Strelca in sicer v asterizmu »čajna žlička« (zvezda levo zgoraj od Lune - omikron Strelca- se nahaja na dnu »čajne žličke«, ki pa v jutranjem mraku seveda ne bo vidna).
Upam, da se nas bo narava usmilila in nam naklonila jasno jutro, čeprav tako opisna napoved ARSA, kot model Alladin, trenutno ne kažeta ravno optimistične podobe vremena v soboto zjutraj.

Izr.prof.dr. Igor Žiberna

Okultacija Luna-Saturn 2-2-2019 ob 6_39 SEČ


Obvestilo.

Za nadomeščanje geografije, za cca 3 tedne na OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, potrebujejo učitelja geografije - absolventa/ko geografije.

Pričetek je 28.1. 2019 oz. po dogovoru. Če poznate koga ali vas zanima pridobivanje izkušenj, lahko pokliče na te. 031 660 547 ali piše na e-naslov: jbizj@11sola.si.

Obvestilo je preko geoliste posredovala ga. Jana Bizjak Bradeško, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika

Prof.dr. Karmen Kolnik


Vabilo na javno opazovanje popolnega Luninega mrka

V Sloveniji bo (v primeru jasnega vremena) v ponedeljek 21. januarja 2019 v zgodnjih jutranjih urah viden popolni Lunin mrk. Luna bo 21. januarja 2019 v Zemljino polsenco začela prehajati ob 3:35 po SEČ (srednjeevropskem času), vendar te faze s prostim očesom ne zaznamo. Vidni del mrka se bo začel, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, kar se bo zgodilo ob 4:33, ko se bo Luna nahajala na zahodni strani neba, 30° nad matematičnim obzorjem. Najbolj zanimiva faza - popolni Lunin mrk - se bo začela ob 5:41. Vrhunec popolne faze bo nastopil ob 6:12, ko se bo Luna znašla najgloblje v Zemljini senci. Faza popolnega Luninega mrka se bo končala ob 6:44, ko bo Luna začela izstopati iz Zemljine sence v polsenco. Faza delnega Luninega mrka se bo končal ob 7:51, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci, vendar pa bo pri nas Luna pod matematično obzorje zašla že ob 7:43, za dejansko obzorje pa še nekoliko prej. Sonce bo ta dan vzšlo nad matematično obzorje ob 7:33 po SEČ, kar pomeni, da bomo mrk opazovali že v jutranjem mraku. To bo celotnemu pojavu dajalo posebno kuliso.

Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru bosta v primeru jasnega vremena v ponedeljek 21. januarja 2019 od 4:30 ure naprej organizirala javno opazovanje popolnega Luninega mrka. Opazovanje bo potekalo na zahodnem delu platoja pred Filozofsko fakulteto, Koroška cesta 160 v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga pojava. Lunin mrk bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi fotografiranje mrka s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. Opazovanje je seveda brezplačno in primerno za najširši krog zainteresiranih. V vsakem primeru pa svetujemo, da se toplo oblečete. Mrk bomo namreč opazovali v statistično najhladnejšem obdobju leta in dneva.

Prijazno vabljeni!

Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v torek 15. 1. 2019 , ko nam bo ga. Janja Lužnik predstavila Turčijo:
Turčija - dežela priložnosti tudi za Slovenijo.

Predavanje bo ob 9.40 uri v geografska risalnici, Oddelek za geografijo (1. nadst.) Filozofske fakultete UM. Izpostavila bo geografske značilnosti Turčije ter projekte, na katerih aktivno sodeluje s Turčijo in seznanila nas bo s priložnostmi, ki nam jih ta država ponuja.

Na predavanje ste vabljeni vsi, ki vas zanima ta država med Evropo in Azijo.

Ddr. Ana Vovk Korže

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 19. decembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:

1. Javno opazovanje popolnega Luninega mrka

2. Igor Žiberna: Apollo 8 - Ob 50. obletnici prvega leta s človeško posadko izven Zemljine orbite (predavanje)

Prvi polet s človeško posadko izven Zemljine orbite in vtirjanje v Lunino orbito ter uspešen povratek na Zemljo je v razvoju vesoljske tehnike predstavljal dotlej največji uspeh. Ob 50. obletnici tega dogodka bomo v predavanju predstavili historično-politične in tehnične okoliščine vesoljske tekme med Sovjetsko zvezo in ZDA v drugi polovici 60. let 20. stoletja. V nadaljevanju predavanja bomo prikazali prestižne elemente misije Apollo 8 in sam potek do uspešnega leta do povratka na Zemljo. Ob koncu bomo predstavili še simbolični pomen te misije in posledice, ki ne segajo le na področje kozmonavtike in astronomije.

Vljudno vabljeni, izr.prof.dr. Igor Žiberna


Vabimo vas na obeležitev 90 - letnice 
izrednega profesorja dr. Božidarja Kerta.

Prireditev bo v četrtek, 6. decembra 2018 ob 9:30
v predavalnici 1.4 na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete
Univerze v Mariboru, Koroška cesta 160.

Vljudno vabljeni

 


Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 21. novembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Merkur in misija BepiColombo (predavanje)
V prvem delu predavanja bomo predstavili Soncu najbližji planet v Osončju. V okviru tega bomo predstavili notranjo zgradbo Merkurja, procese in reliefne oblike na njegovem površju, redko Merkurjevo atmosfero in značilnosti gibanja planeta. V drugem delu bomo predstavili glavne cilje misije BepiColombo, ki sta jo oktobra 2018 izstrelili evropska ESA in japonska JAXA. Misijo sestavljata dve sondi, ki se bosta leta 2015 utirila v Merkurjevo orbito in preučevala Merkurjevo šibko magnetno polje, zaloge vodnega ledu, procese na površju in značilnosti Merkurjeve atmosfere.
2. Razno

Vljudno vabljeni

Dr. Igor Žiberna


OBVESTILO

Namesto napovedanega predavanja dr. Tomaža Amona o sodelovanju s Kitajsko, bo zaradi njegove službene odsotnosti, dne 27.11.2018 ob 9.30 uri v predavlnici 1.4 g. Mirko Šrinzer spregovoril o zelenih delovnih mestih.
Predstavil bo globalne izzive na področju trajnosti, s poudarkom na zelenih delovnih mestih za mlade. Vabljeni vsi, ki vas tematika zanima.

Kontaktna oseba: ana.vovk@um.si


OBVESTILO

V lanskem študijskem letu smo si študentje geografije zadali nov cilj, prvič na Oddelku za geografijo na Univerzi v Mariboru, izdati študentsko geografsko revijo. Ta cilj smo z veliko vloženega truda in časa tudi uresničili. Revija z imenom GEOum, katere tema je bila okolje, ni samo revija s strokovnimi članki naših študentov, temveč tudi pokriva raznolika področja: napotke za študijske izmenjave, informacije o zeleni tehnologiji, potopise in intervjuje. Ob vseh teh zanimivih temah je možno prebrati tudi novice o dogajanju na oddelku, vse od tradicionalnega brucovanja, božično-novoletnega druženja in nenazadnje do naših terenov. V ta sklop pa vključujemo tudi delovanje Društva študentov geografije Maribor in EGEA Maribor, ki sta, tako kot ta revija, pred enim letom ponovno pokukala na plano.
Če Vas zanima, kaj se dogaja na našem oddelku ali kaj počnemo študenti, lahko revijo, ki jo najdete v spodaj navedeni spletni povezavi, prelistate. Nova številka revije je v nastajanju in že z nestrpnostjo pričakujemo njen izid. Spletna povezava do prve številke revije GEOum: http://www.ff.um.si/dotAsset/72115.pdf

Nuša Flisar, članica uredniškega odbora


Vabimo Vas, da se nam pridružite 27. 11. ob 9.40, na Oddelku za geografijo v predavalnici 1.4, na predstavitvi dr. Tomaža Amona o možnostih sodelovanja s Kitajsko.

Dr. Tomaž Amon, ki je predsednik Društva slovensko kitajskega prijateljstva, bo predstavil svoje izkušnje sodelovanja s Kitajsko. Med drugim bo beseda tekla tudi o projektu ERICENA / ENRICH (http://china.enrichcentres.eu/), ki povezuje Evropo s Kitajsko preko mreženja med podjetji in ustanovami. Predstavljena bo tudi nova iniciativa in možnosti neposrednega sodelovanja s kitajskimi partnerji. Udeležba je brezplačna, prijavite se lahko na ana.vovk@um.si

Vabljeni!

Ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Društvo študentov geografije Maribor (DŠGM) vabi vse geografe in geografinje po srcu na praznovanje 1. rojstnega dne, ki bo 13. novembra 2018 v Študentskem domu 13 !

Ob 19. uri nam bo Jakob Slavič predstavil svoje potopisno predavanje, z naslovom Hakuna Matata - Kilimanjaro, Tanzanija.

Potopisnemu predavanju sledi druženje in zabava za rojstni dan. Člani DŠGM imajo zagotovljen prost vstop, ostali plačajo prostovoljni prispevek (3€), v obliki karte. Cena karte vključuje prigrizke ter pijačo.


Mojca Rajh, podpredsednica Društva študentov geografije Maribor

Vabimo Vas, da se 8. novembra 2018 udeležite delavnice o odpadkih kot surovini. Več o izvajalcih, vsebini in poteku delavnice najdete v priponki. Na brezplačno delavnico se prijavite na e naslov ana.vovok@um.si.

Dr. Karmen Kolnik

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 17. oktobra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:
1. Neil Armstrong - First Man on the Moon
V dokumentarnem filmu britanske TV hiše BBC bomo spoznali življenje Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Luno. Prihodnje leto bomo praznovali 50. letnico prvega pristanka s človeško posadko na Luni, zato bo ogled dokumentarnega filma obujanje spomina na prelomne dogodke na področju vesoljskih poletov v 60. letih 20. stoletja.
2. Poročilo z 11. Messierjevega plus Maratona
3. Razno

Vljudno vabljeni

Dr. Igor ŽibernaPozdravljeni,

leto je naokoli in na uredništvu geografske študentske revije GEOum se že na polno dogaja. V dogajanje pa se lahko vključiš tudi ti, tako da sodeluješ na fotografskem natečaju z naslovom "Maribor od kod lepote tvoje", ki ga organizira Društvo študentov geografije Maribor (DŠGM). Preko natečaja želimo vzpodbuditi širšo javnost k sodelovanju in oblikovanju naše revije. Zmagovalna fotografija bo krasila naslovnico revije GEOum (tiskano in spletno izdajo), za prva tri mesta pa bomo podelili tudi praktične nagrade.
Več o samih pravilih natečaja si lahko prebereš v spodaj priloženem pravilniku tekmovanja, pri prijavi pa pošlji tudi spodaj priloženo podpisano izjavo o sodelovanju.
Naše delovanje in aktualne objave lahko spremljaš na Facebook strani: https://www.facebook.com/egeamb/

Lepo vas pozdravljamo in se že veselimo vseh prispelih fotografij,
Društvo študentov geografije Maribor

Jana Jaušovec
Tutorka študentka na Oddelku za geografijo


Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 26. septembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Mitja Govedič: Snemanje planetov s monokromatsko kamero (predavanje)
V zadnjih dvajsetih letih je amatersko snemanje s planetarnimi kamerami doživelo velik napredek, saj so nove kamere in tehnike snemanja omogočile, da tudi amaterski astronomi s srednjevelikimi teleskopi izdelajo slike planetov z osupljivimi podrobnostmi. Ključni elementi teh slik so dober seeing, poznavanje optičnih lastnosti opreme in uporaba monokromatskih kamer. Kljub dodatnemu delu v primerjavi z barvnimi kamerami pa ravno monokromatske kamere omogočajo, da v danih pogojih iz teleskopa izkoristimo vsak zajet foton.
V predavanju bodo predstavljeni ključni argumenti, zakaj je smiselno planete snemati z monokromatskimi kamerami. Podrobneje bo predstavljeno snemanje planetov v programu FireCapture, združevanje posnetkov s AutoStakkertom, ostrenje v RegiStaxu in izdelava končne barvne slike v WinJuposu.2. 2.

2. Poročilo o delu AD Orion v poletnih mesecih

3. 11. Messierjev plus maraton 6. in 7. oktobra 2018

4. Sodelovanje na Noči raziskovalcev 2018 Univerze v Mariboru

5. Razno

Vljudno vabljeni, dr. Igor Žiberna


Zanimivosti

V jutranjem času je na vzhodnem delu neba s prostimi očmi brez težav viden planet Merkur. 26. 8.2018 bo v največji zahodni elongaciji, njegova magnituda pa je okoli -0,1. Najlažje ga je opazovati okoli 5. ure zjutraj, ko je že dovolj visoko, kasneje pa je zaradi vedno svetlejšega ozadja nekoliko težje ulovljiv, razen, če ne uporabimo »doping« v obliki daljnogleda. V tem obdobju je torej mogoče opazovati vse planete Osončja v eni noči, čeprav zaradi svetle Lune utegneta nekaj težav povzročati Uran in Neptun, za katera bo vsekakor potrebno uporabiti teleskop ali vsaj daljnogled z nekoliko večjim objektivom. Ostali planeti so brez težav vidni s prostimi očmi: zvečer se od zahoda proti vzhodu vrstijo Venera (najsvetlejše telo na jugozahodnem delu neba), Jupiter, Saturn, Mars (zvečer na jugovzhodnem delu neba), zjutraj pa kot rečeno Merkur na vzhodnem delu neba.

Prijazen pozdrav,
Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo na javno opazovanje Jupitra in Saturna

Astronomsko društvo Orion v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru organizira v petek, 15. junija 2018, javno opazovanje planetov Jupiter in Saturn. Opazovanje bo v primeru jasnega vremena potekalo od 22. ure do jutranjih ur na ploščadi pred stavbo Filozofske fakultete, Koroška cesta 160, v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga o značilnostih obeh planetov. Planeta bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi snemanje s fotoaparati na pametnih telefonih ali s Canonovimi in Nikonovimi DSLR-fotoaparati.

Prireditev bo potekala kot preddogodek Noči raziskovalcev 2018 in v okviru Pomladi na ZUF-u, ki jo organizira Zrela univerza Filozofske fakultete. Vse aktivnosti v okviru opazovanja so seveda brezplačne in primerne za najširši krog zainteresiranih.

Prijazno vabljeni, izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 13. junija 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)
Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Planeti zunaj Osončja
Planete zunaj Osončja smo začeli odkrivati v 90. letih prejšnjega stoletja in takrat je prevladovalo prepričanje, da je planetov manj kot zvezd in da je sistem planetov v Osončju nekaj običajnega. Danes vemo, da je planetov vsaj v naši galaksiji več kot zvezd in da se med osončji pojavljajo prav bizarne oblike, precej drugačne od sistema planetov, ki krožijo okoli Sonca. V predavanju bomo predstavili strukturo planetov zunaj Osončja glede na zgradbo, njihove orbitalne elemente in atmosfero. Posebno pozornost bomo namenili kandidatom za morebitni obstoj življenja.
2. Aktivnosti AD Orion v naslednjih mesecih:
- javno opazovanje Jupitra in Saturna 15.6.2018
- javno opazovanje popolnega Luninega mrka 27.7.2018
- opazovanje Perzeidov 12. in 13.8.2018
- sodelovanje na Noči raziskovalcev 28.9.2018.
3. Razno

Vljudno vabljeni, izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo

na predavanje prof. dr. Wiesława Ziaje z Jagelonske univerze v Krakovu, Oddelka za geografijo. Predavanje z naslovom »Spitzbergen coastial landscape transformation« bo v torek 22. maja 2018 ob 8. uri v predavalnici FF/1.4.
Vljudno vabljeni, izr.prof.dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas na prvi občni zbor Društva študentov geografije Maribor, ki bo potekal v sredo, 9.5.2018, ob 19:00 v predavalnici 1.5. Na občnem zboru bomo pregledali preteklo delovanje in si zastavili cilje in poiskali nove ideje za prihodnje delovno leto. Po formalnem delu občnega zbora sledi majhna pogostitev in priložnost za druženje.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Nina Simonič, predsednica DŠGM 


Vabilo

na srečanje Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 18. aprila 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Ceres (predavanje)
V predavanju bomo spoznali največji asteroid Ceres, ki ima po merilih Svetovne astronomske organizacije od avgusta 2006 status pritlikavega planeta. Vedenje o tem telesu se je zelo povečalo, odkar se je marca 2015 v njegovo orbito utirila sonda Dawn, ki bo predvidoma do druge polovice letošnjega leta preučevala njegovo površje. Predstave o nastanku tega pritlikavega planeta in njegovi notranji zgradbi so se v zadnjih treh letih bistveno spremenile. Na osnovi spektralne analize površja in meritev gostote telesa je celo možno, da se voda v velikih količinah nahaja pod njegovim površjem. Presenečenje je tudi odkritje zelo redke atmosfere, ki jo med drugim ustvarja vodna para.
2. Organizacija Dneva astronomije 2018
3. Razno

Vljudno vabljeni, dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabim vas na predavanje dr. Jurija Guliča z Zavoda za varstvo narave RS-območna enota Maribor, našega zunanjega mentorja v projektu ŠIPK-Svetlobno onesnaženje na območju Pohorja. Dr. Gulič nam bo predstavil sistem varovanih območij v Sloveniji in predstavil delo Zavoda za varstvo narave.

Predavanje bo v ponedeljek 26. marca 2018 ob 16:15 v predavalnici 1.4 na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete.

Udeležba na predavanju je obvezna za vse člane raziskovalne skupine.

Spomnil bi vas rad tudi še na usklajevalni sestanek za časovnice za mesec marec, ki bo v torek ob 10. uri v sejni sobi FF. Vabilo še sledi. Vljudno prosim za zanesljivo udeležbo.

Lep pozdrav, dr.Igor Žiberna


Vabilo Društva študentov geografije Maribor na prvi GEO dan.

V sredo 21.1.2018 se bodo odvila predavanja, predstavitev dela društva, študentske revije GEOum in številne druge aktivnosti. Med drugim bomo skozi celoten dan prisotni v avli, kjer bomo za mimoidoče na voljo za različne informacije povezane z društvom in združenjem EGEA. Dogajanje pa bomo popestrili tudi z kakšno igro, prigrizki in fotografijami. Več informacij tudi na spletni strani dogodka (https://www.facebook.com/events/2034478806793602/?notif_t=plan_user_joined&notif_id=1521128451774247).

Želeli bi vas obvestiti tudi, da je revija študentov geografije že na spletni strani oddelka (http://www.ff.um.si/oddelki/geografija/geoum.dot) in natisnjena. Prav tako pa je v postopku vpisovanja v sistem COBISS in oddaji izvoda v Miklošičevo knjižnico.

Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo na maribor@egea.eu.

Zelo bomo veseli vaše podpore in obiska študentov.

Lep pozdrav

Nina Simonič, predsednica Društva študentov geografije Maribor


Vabilo

na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 21. marca 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:

1. Ivan Ketiš: Od Falcona 9 do Falcona Heavy (predavanje)

V predavanju bomo spoznali razvoj rakete Falcon 9 in tovornega plovila Dragon. Predavatelj bo podrobneje predstavil zgradbo in delovanje Falcon 9 in Falcon 9 Heavy. Predstavil nam bo tudi pomen nove rakete za vesoljske raziskave in kakšne nove načrte in možnosti le-ta odpira.

2. Dan astronomije 2018

3. Razno

Dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 22. februarja 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:

 1. Igor Žiberna: »Oceani« v Osončju (predavanje)

V predavanju bomo predstavili nekaj teles, na katerih se pod trdno ledeno skorjo zelo verjetno pojavljajo vodni oceani, ki bi lahko bili tudi nosilci življenja. Taka kandidata sta predvsem luni Evropa in Enkelad. Spoznali bomo tudi telesa, na katerih se pojavljajo površine z jezeri ali morji, ki pa niso vodne, ter telesa, ki so pokrita z ledom, ki pa ni iz vode. V predavanju bomo predstavili možne vire vode v Osončju in tudi, zakaj se voda v tekočem agregatnem stanju lahko pojavlja tudi zunaj habitabilne cone. Če smo imeli še pred desetletjem predstave, da se tekočine pojavljajo le na Zemlji, v zelo malih količinah in predvsem v trdnem agregatnem stanju pa na Marsu in Luni, današnja dejstva tovrstne predstave korenito spreminjajo.

 1. Opazovanje okultacije Aldebarana
 2. Dopolnjen letni načrt AD Orion
 3. Razno

Vljudno vabljeni
Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas, da se v Univerzitetni knjižnici Maribor, v sredo 17.1.2018 ob 17. uri v Glazarjevi dvorani udeležite predstavitve monografije Geografija Podravja.
Pogovor ob knjigi bo z avtorji - člani Oddelka za geografijo FF UMB vodila urednica dr. Eva Konečnik Kotnik. Več na www.ukm.um.si.

prof. dr. Karmen Kolnik


Vabilo

na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 19. decembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v 1. nadstropju v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Novosti misije Juno (predavanje)
Sonda Juno, ki je bila izstreljena avgusta 2011, se je julija 2016 utirila v polarno orbito okoli Jupitra. V predavanju bodo predstavljene nekatere novosti o največjem planetu v našem osončju, do katerih je prišla sonda v poldrugem letu raziskovanja. Sonda Juno ni preučevala le dogajanje v zgornjih plasteh Jupitrove atmosfere, pač pa je prišla do nekaterih novih spoznanj o dinamiki v notranjosti Jupitra.
2. Občni zbor Astronomskega društva Orion:
      a. Izvolitev delovnega predsedstva
      b. Vsebinsko poročilo o delu AD Orion v letu 2017
      c. Finančno poročilo AD Orion za leto 2017
      d. Razprava o vsebinskem in finančnem poročilu
      e. Načrt dela AD Orion v letu 2018.
3. Razno

Izr.prof.dr.Igor Žiberna


Vabilo

V četrtek 14. decembra 2017 bomo ob 13.50 uri v predavalnici 1.5 FF predstavili nastajajoči projekt z Afriko in sicer z državo Senegal. Senegal spada med revne afriške države, saj je severni del puščavski, južni del pa dobi letno med 400 in 600 mm padavin. Kar 5 mio ljudem grozi lakota in zato poziva Francija, nekdanja kolonialna država Senegala, da se čimprej domačini naučijo pridelovati hrano. Senegalci so namreč zelo odvisno od uvoza hrane in niso razvijali znanj za lastno samooskrbo.
V okviru mednarodne pomoči je država Slovenija potrdila finančno pomoč projektu, prav tako pa občina Gandiaye v Senegalu, s katerim bomo vzpostavili poligon za samooskrbo in tako začeli izobraževati zlasti mlade, da bodo razvili osnovne pristope kot so zbiranje padavinske vode, kapljično namakanje, pridelava v rastlinjakih, zasnova trajnostnih oblik bivanja v jurtah ter čiščenje vode po sistemu ekoremediacij.
Prizadevamo si, da bi v projekt vključili tudi študente, ki bi jih predhodno strokovno usposobili, da bi lahko potem skupaj s projektno skupino v Senegalu pomagali pri vzpostavljanju poligona za samooskrbo. Trenutno imamo zagotovljeno pokritje stroškov za hrano in bivanje v občini Gandiaye, medtem ko je letalski prevoz (okoli 700 eur) previsok strošek za revno občino Gandiaye, zato iščemo nove možnosti pokrivanja teh stroškov.
Država Slovenija je pripravljena sofinancirati investicije, ne pa potnih stroškov.
Ker je priprava projekta v polnem teku, vas želimo vključiti že v tej fazi in vam predstaviti načrtovane aktivnosti, prav tako pa bomo veseli vaših sugestij in pobud.
prof. ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Vabimo vas na druženje s člani Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 8. decembra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)
Beseda bo tekla o:
1. Vesoljska tekma (Space Race)
V tretjem in četrtem delu serije Vesoljska tekma (Space Race) bomo spremljali dogajanja na področju kozmonavtike v začetku šestdesetih let. Sovjetska zveza je še vedno prednjačila v vesoljski tekmi, saj so poslali prvega človeka v vesolje in izvedli prvi sprehod v vesolju. V sredini šestdesetih let, ko je NASA prejemala 4 % ameriškega BDP pa se je tehnica s programoma Gemini in Apollo začela prevešati na ameriško stran. Smrt glavnega sovjetskega konstruktorja Koroljova je Rusom zadala dodaten udarec. Nesreče so se dogajale tudi na ameriški strani, saj so pri vaji v sondi Apollo 1 zgoreli trije ameriški astronavti. V četrtem, zadnjem delu bomo spremljali tudi lete sonde Apollo 11 na Luno in njen uspešen povratek na Zemljo.
2. Razno

Vljudno vabljeni


Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF Um vas vabita na potopisno predstavitev Daniela Siterja (diplomanta na Oddelku za geografijo FF UM) z naslovom

ISLANDIJA - osamljena dežela sredi oceana,

ki bo v ponedeljek, 8. maja 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.2/FF (pritličje).

Predavatelj je v vabilu na predstavitev zapisal: »Pravijo, da je potrebno Islandijo obiskati vsaj dvakrat - pozimi in poleti, ko se islandski otok spremeni v deželo neverjetnih kontrastov.
Morda nekoliko nenavadno, a midva sva njena naravna čudesa prvič odkrivala ravno pozimi. Z avtomobilom sva v nekaj manj kot 14 dneh prevozila skoraj 3.000 km. Popotna dogodivščina okoli pozabljene dežele na severu Evrope se je začela in končala v Reykjaviku, vmes pa sva se na njenem skrajnem severu nahajala le kakšnih 40 km vstran od arktičnega kroga. Predavanje bo podoživljanje skorajda neskončne dežele jezer, največjih slapov in ledenikov v Evropi ter pripadajočih rek, lagun in plavajočih ledenih gora, delujočih in ugaslih vulkanov, gejzirjev, vročih izvirov in naravnih bazenov sredi neokrnjene narave, čudovitih vasic in navsezadnje tudi dih jemajočega polarnega sija.
Za nameček pa še to: Kaj storiti, ko piha vate orkanski veter z več kot 150 km/h in kako "nadaljevati" z začrtano potjo, ko ponekod v pičlih nekaj urah zapade tudi do 70 cm snega? Kako ohraniti mirno kri, ko se na vsake toliko časa srečaš z iztirjenim avtomobilom in kaj storiti, ko se s to nesrečno usodo prvič srečaš tudi sam? Kaj si misliti, ko prevoziš več kot 100 km dolg odsek in pri tem ne srečaš niti ene same hišice, človeka ali bencinske črpalke? Vabljeni, da se vsemu naštetemu pridružite na potopisnem predavanju o zasneženi Islandiji, kjer se vremenski sistemi spreminjajo hitreje kot sva si midva uspela dotočiti poln rezervoar goriva.«

Vabljeni. Vstopnine ni.


Vabilo za sodelovanje

Septembra 2017 bo Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, v sodelovanju z Zvezo geografov Slovenije in Društvom učiteljev geografije Slovenije, organiziral 22. zborovanje slovenskih geografov. Tokratno zborovanje, ki bo v regionalnem pogledu posvečeno območju med Pohorjem in Slovenskimi goricami, smo podnaslovili "festival geografije".
Da bi zborovanje res lahko predstavilo bogato delo šolskih geografov, Vas vabimo, da na elektronski naslov karmen.kolnik@um.si do konca meseca maja sporočite ali bi želeli sodelovati s predstavitvijo izdelkov, ki so nastajali pod vašim mentorstvom: video in animirani filmi, raziskovalne naloge, šolski geografski časopisi, geografske zbirke, makete , modeli, foto ali video predstavitve ekskurzij in terenskega dela, ..,in bi jih želeli razstaviti v času zborovanja.
Veselimo se vašega odziva in sodelovanja!
Vabljeni tudi k ogledu programa zborovanja na http://www.ff.um.si/dotAsset/62719.pdf

Red. prof. dr. Karmen Kolnik


 

Vabimo vas na potopisno predstavitev Maria Tavčarja (študenta na FF UM) z naslovom:

AVSTRALIJA - Sydney in Novi Južni Wales,

ki bo v sredo, 22. marca 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

Predavatelj je v vabilu na predstavitev zapisal:
»Vabim vas na predstavitev enomesečnega popotovanja in spoznavanja Sydneyja in njegove širše okolice (Manly, Mosman, Bondi, Coogee). Potoval sem tudi po jugovzhodni Avstraliji, se dotaknil njenih kulturnih raznolikosti, zanimive zgodovine, zabavnega, sproščenega in surferskega life style-a, ter se naužil odlične poletne klime. Ne smem pa seveda pozabiti na bogato raznolikost narave, ki sem jo najboljše spoznal na popotovanju do Blue Mountains. Avstralija je pustila silen vtis in pečat, zatorej vam jo želim tudi predstaviti v takšnem smislu, kot sem jo tudi sam.«

Vabljeni! Vstopnine ni.


Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF UM vas vabi na potopisno predstavitev Katje Drevenšek in Anje Rašl (študentki na Oddelku za geografijo FF v Mariboru) z naslovom

Ekskurzija študentov geografije po SRBIJI,
ki bo v ponedeljek, 27. februarja 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

Predavateljici sta v vabilu na predavanje zapisali:
»Predstavili vam bova geografsko spoznavanje severne in osrednje Srbije, ki smo ga, študenti geografije na FF UM, v okviru terenskih vaj opravili spomladi 2016. Pot nas je najprej vodila v Sremsko Mitrovico in Novi Sad. Osrednji del potovanja je bil namenjen spoznavanju Beograda, nato pa smo se odpravili v osrednjo Srbijo in spoznavali Kragujevac, Kraljevo, samostana Žiča in Studenica, ter se vračali čez Zlatibor in dolino Drine. Srbija je dežela z dolgo zgodovino, bogato tradicijo, številnimi naravnimi in kulturnimi vrednotami ter zelo gostoljubnim prebivalstvom.«

Vabljeni. Vstopnine ni.
p.s. Ustno sem vas obvestil, da bo predstavitev v torek, ker pa je to »pustni torek«, smo predstavitev prestavili na ponedeljek.


Vljudno vabljeni, da se nam ob koncu leta pridružite pri izvedbi dveh vabljenih predavanj:
Majhne zasebne gozdne posesti: raznolikost gospodarjenja in konflikti interesov, Peter Kumer, doktorand ZRC SAZU
Novejši gospodarski razvoj slovenskih občin, izr. prof. dr. Simon Kušar, Oddelek za geografijo FF UL

Podrobnejše informacije so zapisane v vabilih.