Mobilni dostop | E-pošta - zaposleni | | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Alumni Oddelka za geografijo

Na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru želimo ohranjati povezanost med našimi diplomanti vseh generacij dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov geografije, profesorji, asistenti ter številnimi sodelavci. Od meseca aprilu 2015 dalje, se lahko vsi diplomanti ob zaključku študija včlanite v alumni članice zaključenega študija in sočasno v Alumni UM.

Vsi, ki se za včlanitev niste odločili takoj po zaključku študija, lahko to storite kadarkoli na povezavi: https://aips.um.si/alumni/ oz. izpolnite natisnjeno prijavnico ter nam jo pošljete. Prejeli boste digitalno identiteto s pomočjo katere boste tudi prejemali vse informacije o našem delovanju.

Vsi, ki ste včlanjeni, lahko še naprej uporabljate vaš v času študija obstoječ elektronski naslov, ki je sestavljen, kot kaže primer: ime.priimek@student.um.si

Kot član imate možnost, da gradite poslovne in socialne mreže s kolegi podobnih interesov in ciljev. V sklopu aktivnosti Alumni UM FF Geografija bomo organizirali strokovna in družabna srečanja ter skrbeli za utrjevanja poslanstva geografije.

Članstvo v Alumni klubu je prostovoljno in brezplačno. Veseli bomo, če se nam pridružite.Vabimo vas na obeležitev 90 - letnice 
izrednega profesorja dr. Božidarja Kerta.

Prireditev bo v četrtek, 6. decembra 2018 ob 9:30
v predavalnici 1.4 na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete
Univerze v Mariboru, Koroška cesta 160.

Vljudno vabljeni

 


Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 21. novembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Merkur in misija BepiColombo (predavanje)
V prvem delu predavanja bomo predstavili Soncu najbližji planet v Osončju. V okviru tega bomo predstavili notranjo zgradbo Merkurja, procese in reliefne oblike na njegovem površju, redko Merkurjevo atmosfero in značilnosti gibanja planeta. V drugem delu bomo predstavili glavne cilje misije BepiColombo, ki sta jo oktobra 2018 izstrelili evropska ESA in japonska JAXA. Misijo sestavljata dve sondi, ki se bosta leta 2015 utirila v Merkurjevo orbito in preučevala Merkurjevo šibko magnetno polje, zaloge vodnega ledu, procese na površju in značilnosti Merkurjeve atmosfere.
2. Razno

Vljudno vabljeni

Dr. Igor Žiberna


OBVESTILO

Namesto napovedanega predavanja dr. Tomaža Amona o sodelovanju s Kitajsko, bo zaradi njegove službene odsotnosti, dne 27.11.2018 ob 9.30 uri v predavlnici 1.4 g. Mirko Šrinzer spregovoril o zelenih delovnih mestih.
Predstavil bo globalne izzive na področju trajnosti, s poudarkom na zelenih delovnih mestih za mlade. Vabljeni vsi, ki vas tematika zanima.

Kontaktna oseba: ana.vovk@um.si


OBVESTILO

V lanskem študijskem letu smo si študentje geografije zadali nov cilj, prvič na Oddelku za geografijo na Univerzi v Mariboru, izdati študentsko geografsko revijo. Ta cilj smo z veliko vloženega truda in časa tudi uresničili. Revija z imenom GEOum, katere tema je bila okolje, ni samo revija s strokovnimi članki naših študentov, temveč tudi pokriva raznolika področja: napotke za študijske izmenjave, informacije o zeleni tehnologiji, potopise in intervjuje. Ob vseh teh zanimivih temah je možno prebrati tudi novice o dogajanju na oddelku, vse od tradicionalnega brucovanja, božično-novoletnega druženja in nenazadnje do naših terenov. V ta sklop pa vključujemo tudi delovanje Društva študentov geografije Maribor in EGEA Maribor, ki sta, tako kot ta revija, pred enim letom ponovno pokukala na plano.
Če Vas zanima, kaj se dogaja na našem oddelku ali kaj počnemo študenti, lahko revijo, ki jo najdete v spodaj navedeni spletni povezavi, prelistate. Nova številka revije je v nastajanju in že z nestrpnostjo pričakujemo njen izid. Spletna povezava do prve številke revije GEOum: http://www.ff.um.si/dotAsset/72115.pdf

Nuša Flisar, članica uredniškega odbora


Vabimo Vas, da se nam pridružite 27. 11. ob 9.40, na Oddelku za geografijo v predavalnici 1.4, na predstavitvi dr. Tomaža Amona o možnostih sodelovanja s Kitajsko.

Dr. Tomaž Amon, ki je predsednik Društva slovensko kitajskega prijateljstva, bo predstavil svoje izkušnje sodelovanja s Kitajsko. Med drugim bo beseda tekla tudi o projektu ERICENA / ENRICH (http://china.enrichcentres.eu/), ki povezuje Evropo s Kitajsko preko mreženja med podjetji in ustanovami. Predstavljena bo tudi nova iniciativa in možnosti neposrednega sodelovanja s kitajskimi partnerji. Udeležba je brezplačna, prijavite se lahko na ana.vovk@um.si

Vabljeni!

Ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Društvo študentov geografije Maribor (DŠGM) vabi vse geografe in geografinje po srcu na praznovanje 1. rojstnega dne, ki bo 13. novembra 2018 v Študentskem domu 13 !

Ob 19. uri nam bo Jakob Slavič predstavil svoje potopisno predavanje, z naslovom Hakuna Matata - Kilimanjaro, Tanzanija.

Potopisnemu predavanju sledi druženje in zabava za rojstni dan. Člani DŠGM imajo zagotovljen prost vstop, ostali plačajo prostovoljni prispevek (3€), v obliki karte. Cena karte vključuje prigrizke ter pijačo.


Mojca Rajh, podpredsednica Društva študentov geografije Maribor

Vabimo Vas, da se 8. novembra 2018 udeležite delavnice o odpadkih kot surovini. Več o izvajalcih, vsebini in poteku delavnice najdete v priponki. Na brezplačno delavnico se prijavite na e naslov ana.vovok@um.si.

Dr. Karmen Kolnik

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 17. oktobra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:
1. Neil Armstrong - First Man on the Moon
V dokumentarnem filmu britanske TV hiše BBC bomo spoznali življenje Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Luno. Prihodnje leto bomo praznovali 50. letnico prvega pristanka s človeško posadko na Luni, zato bo ogled dokumentarnega filma obujanje spomina na prelomne dogodke na področju vesoljskih poletov v 60. letih 20. stoletja.
2. Poročilo z 11. Messierjevega plus Maratona
3. Razno

Vljudno vabljeni

Dr. Igor ŽibernaPozdravljeni,

leto je naokoli in na uredništvu geografske študentske revije GEOum se že na polno dogaja. V dogajanje pa se lahko vključiš tudi ti, tako da sodeluješ na fotografskem natečaju z naslovom "Maribor od kod lepote tvoje", ki ga organizira Društvo študentov geografije Maribor (DŠGM). Preko natečaja želimo vzpodbuditi širšo javnost k sodelovanju in oblikovanju naše revije. Zmagovalna fotografija bo krasila naslovnico revije GEOum (tiskano in spletno izdajo), za prva tri mesta pa bomo podelili tudi praktične nagrade.
Več o samih pravilih natečaja si lahko prebereš v spodaj priloženem pravilniku tekmovanja, pri prijavi pa pošlji tudi spodaj priloženo podpisano izjavo o sodelovanju.
Naše delovanje in aktualne objave lahko spremljaš na Facebook strani: https://www.facebook.com/egeamb/

Lepo vas pozdravljamo in se že veselimo vseh prispelih fotografij,
Društvo študentov geografije Maribor

Jana Jaušovec
Tutorka študentka na Oddelku za geografijo


Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 26. septembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Mitja Govedič: Snemanje planetov s monokromatsko kamero (predavanje)
V zadnjih dvajsetih letih je amatersko snemanje s planetarnimi kamerami doživelo velik napredek, saj so nove kamere in tehnike snemanja omogočile, da tudi amaterski astronomi s srednjevelikimi teleskopi izdelajo slike planetov z osupljivimi podrobnostmi. Ključni elementi teh slik so dober seeing, poznavanje optičnih lastnosti opreme in uporaba monokromatskih kamer. Kljub dodatnemu delu v primerjavi z barvnimi kamerami pa ravno monokromatske kamere omogočajo, da v danih pogojih iz teleskopa izkoristimo vsak zajet foton.
V predavanju bodo predstavljeni ključni argumenti, zakaj je smiselno planete snemati z monokromatskimi kamerami. Podrobneje bo predstavljeno snemanje planetov v programu FireCapture, združevanje posnetkov s AutoStakkertom, ostrenje v RegiStaxu in izdelava končne barvne slike v WinJuposu.2. 2.

2. Poročilo o delu AD Orion v poletnih mesecih

3. 11. Messierjev plus maraton 6. in 7. oktobra 2018

4. Sodelovanje na Noči raziskovalcev 2018 Univerze v Mariboru

5. Razno

Vljudno vabljeni, dr. Igor Žiberna


Zanimivosti

V jutranjem času je na vzhodnem delu neba s prostimi očmi brez težav viden planet Merkur. 26. 8.2018 bo v največji zahodni elongaciji, njegova magnituda pa je okoli -0,1. Najlažje ga je opazovati okoli 5. ure zjutraj, ko je že dovolj visoko, kasneje pa je zaradi vedno svetlejšega ozadja nekoliko težje ulovljiv, razen, če ne uporabimo »doping« v obliki daljnogleda. V tem obdobju je torej mogoče opazovati vse planete Osončja v eni noči, čeprav zaradi svetle Lune utegneta nekaj težav povzročati Uran in Neptun, za katera bo vsekakor potrebno uporabiti teleskop ali vsaj daljnogled z nekoliko večjim objektivom. Ostali planeti so brez težav vidni s prostimi očmi: zvečer se od zahoda proti vzhodu vrstijo Venera (najsvetlejše telo na jugozahodnem delu neba), Jupiter, Saturn, Mars (zvečer na jugovzhodnem delu neba), zjutraj pa kot rečeno Merkur na vzhodnem delu neba.

Prijazen pozdrav,
Izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo na javno opazovanje Jupitra in Saturna

Astronomsko društvo Orion v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru organizira v petek, 15. junija 2018, javno opazovanje planetov Jupiter in Saturn. Opazovanje bo v primeru jasnega vremena potekalo od 22. ure do jutranjih ur na ploščadi pred stavbo Filozofske fakultete, Koroška cesta 160, v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga o značilnostih obeh planetov. Planeta bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi snemanje s fotoaparati na pametnih telefonih ali s Canonovimi in Nikonovimi DSLR-fotoaparati.

Prireditev bo potekala kot preddogodek Noči raziskovalcev 2018 in v okviru Pomladi na ZUF-u, ki jo organizira Zrela univerza Filozofske fakultete. Vse aktivnosti v okviru opazovanja so seveda brezplačne in primerne za najširši krog zainteresiranih.

Prijazno vabljeni, izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 13. junija 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)
Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Planeti zunaj Osončja
Planete zunaj Osončja smo začeli odkrivati v 90. letih prejšnjega stoletja in takrat je prevladovalo prepričanje, da je planetov manj kot zvezd in da je sistem planetov v Osončju nekaj običajnega. Danes vemo, da je planetov vsaj v naši galaksiji več kot zvezd in da se med osončji pojavljajo prav bizarne oblike, precej drugačne od sistema planetov, ki krožijo okoli Sonca. V predavanju bomo predstavili strukturo planetov zunaj Osončja glede na zgradbo, njihove orbitalne elemente in atmosfero. Posebno pozornost bomo namenili kandidatom za morebitni obstoj življenja.
2. Aktivnosti AD Orion v naslednjih mesecih:
- javno opazovanje Jupitra in Saturna 15.6.2018
- javno opazovanje popolnega Luninega mrka 27.7.2018
- opazovanje Perzeidov 12. in 13.8.2018
- sodelovanje na Noči raziskovalcev 28.9.2018.
3. Razno

Vljudno vabljeni, izr. prof. dr. Igor Žiberna


Vabilo

na predavanje prof. dr. Wiesława Ziaje z Jagelonske univerze v Krakovu, Oddelka za geografijo. Predavanje z naslovom »Spitzbergen coastial landscape transformation« bo v torek 22. maja 2018 ob 8. uri v predavalnici FF/1.4.
Vljudno vabljeni, izr.prof.dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas na prvi občni zbor Društva študentov geografije Maribor, ki bo potekal v sredo, 9.5.2018, ob 19:00 v predavalnici 1.5. Na občnem zboru bomo pregledali preteklo delovanje in si zastavili cilje in poiskali nove ideje za prihodnje delovno leto. Po formalnem delu občnega zbora sledi majhna pogostitev in priložnost za druženje.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Nina Simonič, predsednica DŠGM 


Vabilo

na srečanje Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 18. aprila 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice).

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Ceres (predavanje)
V predavanju bomo spoznali največji asteroid Ceres, ki ima po merilih Svetovne astronomske organizacije od avgusta 2006 status pritlikavega planeta. Vedenje o tem telesu se je zelo povečalo, odkar se je marca 2015 v njegovo orbito utirila sonda Dawn, ki bo predvidoma do druge polovice letošnjega leta preučevala njegovo površje. Predstave o nastanku tega pritlikavega planeta in njegovi notranji zgradbi so se v zadnjih treh letih bistveno spremenile. Na osnovi spektralne analize površja in meritev gostote telesa je celo možno, da se voda v velikih količinah nahaja pod njegovim površjem. Presenečenje je tudi odkritje zelo redke atmosfere, ki jo med drugim ustvarja vodna para.
2. Organizacija Dneva astronomije 2018
3. Razno

Vljudno vabljeni, dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabim vas na predavanje dr. Jurija Guliča z Zavoda za varstvo narave RS-območna enota Maribor, našega zunanjega mentorja v projektu ŠIPK-Svetlobno onesnaženje na območju Pohorja. Dr. Gulič nam bo predstavil sistem varovanih območij v Sloveniji in predstavil delo Zavoda za varstvo narave.

Predavanje bo v ponedeljek 26. marca 2018 ob 16:15 v predavalnici 1.4 na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete.

Udeležba na predavanju je obvezna za vse člane raziskovalne skupine.

Spomnil bi vas rad tudi še na usklajevalni sestanek za časovnice za mesec marec, ki bo v torek ob 10. uri v sejni sobi FF. Vabilo še sledi. Vljudno prosim za zanesljivo udeležbo.

Lep pozdrav, dr.Igor Žiberna


Vabilo Društva študentov geografije Maribor na prvi GEO dan.

V sredo 21.1.2018 se bodo odvila predavanja, predstavitev dela društva, študentske revije GEOum in številne druge aktivnosti. Med drugim bomo skozi celoten dan prisotni v avli, kjer bomo za mimoidoče na voljo za različne informacije povezane z društvom in združenjem EGEA. Dogajanje pa bomo popestrili tudi z kakšno igro, prigrizki in fotografijami. Več informacij tudi na spletni strani dogodka (https://www.facebook.com/events/2034478806793602/?notif_t=plan_user_joined&notif_id=1521128451774247).

Želeli bi vas obvestiti tudi, da je revija študentov geografije že na spletni strani oddelka (http://www.ff.um.si/oddelki/geografija/geoum.dot) in natisnjena. Prav tako pa je v postopku vpisovanja v sistem COBISS in oddaji izvoda v Miklošičevo knjižnico.

Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo na maribor@egea.eu.

Zelo bomo veseli vaše podpore in obiska študentov.

Lep pozdrav

Nina Simonič, predsednica Društva študentov geografije Maribor


Vabilo

na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 21. marca 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:

1. Ivan Ketiš: Od Falcona 9 do Falcona Heavy (predavanje)

V predavanju bomo spoznali razvoj rakete Falcon 9 in tovornega plovila Dragon. Predavatelj bo podrobneje predstavil zgradbo in delovanje Falcon 9 in Falcon 9 Heavy. Predstavil nam bo tudi pomen nove rakete za vesoljske raziskave in kakšne nove načrte in možnosti le-ta odpira.

2. Dan astronomije 2018

3. Razno

Dr. Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 22. februarja 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:

  1. Igor Žiberna: »Oceani« v Osončju (predavanje)

V predavanju bomo predstavili nekaj teles, na katerih se pod trdno ledeno skorjo zelo verjetno pojavljajo vodni oceani, ki bi lahko bili tudi nosilci življenja. Taka kandidata sta predvsem luni Evropa in Enkelad. Spoznali bomo tudi telesa, na katerih se pojavljajo površine z jezeri ali morji, ki pa niso vodne, ter telesa, ki so pokrita z ledom, ki pa ni iz vode. V predavanju bomo predstavili možne vire vode v Osončju in tudi, zakaj se voda v tekočem agregatnem stanju lahko pojavlja tudi zunaj habitabilne cone. Če smo imeli še pred desetletjem predstave, da se tekočine pojavljajo le na Zemlji, v zelo malih količinah in predvsem v trdnem agregatnem stanju pa na Marsu in Luni, današnja dejstva tovrstne predstave korenito spreminjajo.

  1. Opazovanje okultacije Aldebarana
  2. Dopolnjen letni načrt AD Orion
  3. Razno

Vljudno vabljeni
Igor Žiberna


Vabilo

Vabimo vas, da se v Univerzitetni knjižnici Maribor, v sredo 17.1.2018 ob 17. uri v Glazarjevi dvorani udeležite predstavitve monografije Geografija Podravja.
Pogovor ob knjigi bo z avtorji - člani Oddelka za geografijo FF UMB vodila urednica dr. Eva Konečnik Kotnik. Več na www.ukm.um.si.

prof. dr. Karmen Kolnik


Vabilo

na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 19. decembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v 1. nadstropju v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Novosti misije Juno (predavanje)
Sonda Juno, ki je bila izstreljena avgusta 2011, se je julija 2016 utirila v polarno orbito okoli Jupitra. V predavanju bodo predstavljene nekatere novosti o največjem planetu v našem osončju, do katerih je prišla sonda v poldrugem letu raziskovanja. Sonda Juno ni preučevala le dogajanje v zgornjih plasteh Jupitrove atmosfere, pač pa je prišla do nekaterih novih spoznanj o dinamiki v notranjosti Jupitra.
2. Občni zbor Astronomskega društva Orion:
      a. Izvolitev delovnega predsedstva
      b. Vsebinsko poročilo o delu AD Orion v letu 2017
      c. Finančno poročilo AD Orion za leto 2017
      d. Razprava o vsebinskem in finančnem poročilu
      e. Načrt dela AD Orion v letu 2018.
3. Razno

Izr.prof.dr.Igor Žiberna


Vabilo

V četrtek 14. decembra 2017 bomo ob 13.50 uri v predavalnici 1.5 FF predstavili nastajajoči projekt z Afriko in sicer z državo Senegal. Senegal spada med revne afriške države, saj je severni del puščavski, južni del pa dobi letno med 400 in 600 mm padavin. Kar 5 mio ljudem grozi lakota in zato poziva Francija, nekdanja kolonialna država Senegala, da se čimprej domačini naučijo pridelovati hrano. Senegalci so namreč zelo odvisno od uvoza hrane in niso razvijali znanj za lastno samooskrbo.
V okviru mednarodne pomoči je država Slovenija potrdila finančno pomoč projektu, prav tako pa občina Gandiaye v Senegalu, s katerim bomo vzpostavili poligon za samooskrbo in tako začeli izobraževati zlasti mlade, da bodo razvili osnovne pristope kot so zbiranje padavinske vode, kapljično namakanje, pridelava v rastlinjakih, zasnova trajnostnih oblik bivanja v jurtah ter čiščenje vode po sistemu ekoremediacij.
Prizadevamo si, da bi v projekt vključili tudi študente, ki bi jih predhodno strokovno usposobili, da bi lahko potem skupaj s projektno skupino v Senegalu pomagali pri vzpostavljanju poligona za samooskrbo. Trenutno imamo zagotovljeno pokritje stroškov za hrano in bivanje v občini Gandiaye, medtem ko je letalski prevoz (okoli 700 eur) previsok strošek za revno občino Gandiaye, zato iščemo nove možnosti pokrivanja teh stroškov.
Država Slovenija je pripravljena sofinancirati investicije, ne pa potnih stroškov.
Ker je priprava projekta v polnem teku, vas želimo vključiti že v tej fazi in vam predstaviti načrtovane aktivnosti, prav tako pa bomo veseli vaših sugestij in pobud.
prof. ddr. Ana Vovk Korže


Vabilo

Vabimo vas na druženje s člani Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 8. decembra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice)
Beseda bo tekla o:
1. Vesoljska tekma (Space Race)
V tretjem in četrtem delu serije Vesoljska tekma (Space Race) bomo spremljali dogajanja na področju kozmonavtike v začetku šestdesetih let. Sovjetska zveza je še vedno prednjačila v vesoljski tekmi, saj so poslali prvega človeka v vesolje in izvedli prvi sprehod v vesolju. V sredini šestdesetih let, ko je NASA prejemala 4 % ameriškega BDP pa se je tehnica s programoma Gemini in Apollo začela prevešati na ameriško stran. Smrt glavnega sovjetskega konstruktorja Koroljova je Rusom zadala dodaten udarec. Nesreče so se dogajale tudi na ameriški strani, saj so pri vaji v sondi Apollo 1 zgoreli trije ameriški astronavti. V četrtem, zadnjem delu bomo spremljali tudi lete sonde Apollo 11 na Luno in njen uspešen povratek na Zemljo.
2. Razno

Vljudno vabljeni


Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF Um vas vabita na potopisno predstavitev Daniela Siterja (diplomanta na Oddelku za geografijo FF UM) z naslovom

ISLANDIJA - osamljena dežela sredi oceana,

ki bo v ponedeljek, 8. maja 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.2/FF (pritličje).

Predavatelj je v vabilu na predstavitev zapisal: »Pravijo, da je potrebno Islandijo obiskati vsaj dvakrat - pozimi in poleti, ko se islandski otok spremeni v deželo neverjetnih kontrastov.
Morda nekoliko nenavadno, a midva sva njena naravna čudesa prvič odkrivala ravno pozimi. Z avtomobilom sva v nekaj manj kot 14 dneh prevozila skoraj 3.000 km. Popotna dogodivščina okoli pozabljene dežele na severu Evrope se je začela in končala v Reykjaviku, vmes pa sva se na njenem skrajnem severu nahajala le kakšnih 40 km vstran od arktičnega kroga. Predavanje bo podoživljanje skorajda neskončne dežele jezer, največjih slapov in ledenikov v Evropi ter pripadajočih rek, lagun in plavajočih ledenih gora, delujočih in ugaslih vulkanov, gejzirjev, vročih izvirov in naravnih bazenov sredi neokrnjene narave, čudovitih vasic in navsezadnje tudi dih jemajočega polarnega sija.
Za nameček pa še to: Kaj storiti, ko piha vate orkanski veter z več kot 150 km/h in kako "nadaljevati" z začrtano potjo, ko ponekod v pičlih nekaj urah zapade tudi do 70 cm snega? Kako ohraniti mirno kri, ko se na vsake toliko časa srečaš z iztirjenim avtomobilom in kaj storiti, ko se s to nesrečno usodo prvič srečaš tudi sam? Kaj si misliti, ko prevoziš več kot 100 km dolg odsek in pri tem ne srečaš niti ene same hišice, človeka ali bencinske črpalke? Vabljeni, da se vsemu naštetemu pridružite na potopisnem predavanju o zasneženi Islandiji, kjer se vremenski sistemi spreminjajo hitreje kot sva si midva uspela dotočiti poln rezervoar goriva.«

Vabljeni. Vstopnine ni.


Vabilo za sodelovanje

Septembra 2017 bo Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, v sodelovanju z Zvezo geografov Slovenije in Društvom učiteljev geografije Slovenije, organiziral 22. zborovanje slovenskih geografov. Tokratno zborovanje, ki bo v regionalnem pogledu posvečeno območju med Pohorjem in Slovenskimi goricami, smo podnaslovili "festival geografije".
Da bi zborovanje res lahko predstavilo bogato delo šolskih geografov, Vas vabimo, da na elektronski naslov karmen.kolnik@um.si do konca meseca maja sporočite ali bi želeli sodelovati s predstavitvijo izdelkov, ki so nastajali pod vašim mentorstvom: video in animirani filmi, raziskovalne naloge, šolski geografski časopisi, geografske zbirke, makete , modeli, foto ali video predstavitve ekskurzij in terenskega dela, ..,in bi jih želeli razstaviti v času zborovanja.
Veselimo se vašega odziva in sodelovanja!
Vabljeni tudi k ogledu programa zborovanja na http://www.ff.um.si/dotAsset/62719.pdf

Red. prof. dr. Karmen Kolnik


 

Vabimo vas na potopisno predstavitev Maria Tavčarja (študenta na FF UM) z naslovom:

AVSTRALIJA - Sydney in Novi Južni Wales,

ki bo v sredo, 22. marca 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

Predavatelj je v vabilu na predstavitev zapisal:
»Vabim vas na predstavitev enomesečnega popotovanja in spoznavanja Sydneyja in njegove širše okolice (Manly, Mosman, Bondi, Coogee). Potoval sem tudi po jugovzhodni Avstraliji, se dotaknil njenih kulturnih raznolikosti, zanimive zgodovine, zabavnega, sproščenega in surferskega life style-a, ter se naužil odlične poletne klime. Ne smem pa seveda pozabiti na bogato raznolikost narave, ki sem jo najboljše spoznal na popotovanju do Blue Mountains. Avstralija je pustila silen vtis in pečat, zatorej vam jo želim tudi predstaviti v takšnem smislu, kot sem jo tudi sam.«

Vabljeni! Vstopnine ni.


Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF UM vas vabi na potopisno predstavitev Katje Drevenšek in Anje Rašl (študentki na Oddelku za geografijo FF v Mariboru) z naslovom

Ekskurzija študentov geografije po SRBIJI,
ki bo v ponedeljek, 27. februarja 2017, ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

Predavateljici sta v vabilu na predavanje zapisali:
»Predstavili vam bova geografsko spoznavanje severne in osrednje Srbije, ki smo ga, študenti geografije na FF UM, v okviru terenskih vaj opravili spomladi 2016. Pot nas je najprej vodila v Sremsko Mitrovico in Novi Sad. Osrednji del potovanja je bil namenjen spoznavanju Beograda, nato pa smo se odpravili v osrednjo Srbijo in spoznavali Kragujevac, Kraljevo, samostana Žiča in Studenica, ter se vračali čez Zlatibor in dolino Drine. Srbija je dežela z dolgo zgodovino, bogato tradicijo, številnimi naravnimi in kulturnimi vrednotami ter zelo gostoljubnim prebivalstvom.«

Vabljeni. Vstopnine ni.
p.s. Ustno sem vas obvestil, da bo predstavitev v torek, ker pa je to »pustni torek«, smo predstavitev prestavili na ponedeljek.


Vljudno vabljeni, da se nam ob koncu leta pridružite pri izvedbi dveh vabljenih predavanj:
Majhne zasebne gozdne posesti: raznolikost gospodarjenja in konflikti interesov, Peter Kumer, doktorand ZRC SAZU
Novejši gospodarski razvoj slovenskih občin, izr. prof. dr. Simon Kušar, Oddelek za geografijo FF UL

Podrobnejše informacije so zapisane v vabilih.