Mobilni dostop | E-pošta - zaposleni | | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Arhiv novic


 


 

V četrtek, 14. 12. 2017, je v prostorih Osrednje knjižnice Celje 
potekal Simpozij o Johannu Gabrielu Seidlu, na katerem je z
referatom „Johann Gabriel Seidl v luči nemškega literarnega
zgodovinopisja“, pod mentorstvom red. prof. dr. Matjaža Birka,
sodeloval Sašo Zver, študent 2. l. MA Medkulturna germanistika
in demonstrator na Oddelku za germanistiko.
Povezava


  V petek, 8. 12. 2017, bo na Oddelku za germanistiko predaval

Dr. Gerald Hühner
(Goethe Institut Zagreb)

Naslov predavanja:
Humor als Motivationsfaktor im DaF-Unterricht

Vabljeni ob 9.30 v 2.16!


  V sredo, 25.10., bo na Oddelku za germanistiko predaval

prof. dr. Hans J. Rindisbacher
(Pomona College, ZDA)

Naslov predavanja:
Parfümerie, Literatur und soziale Medien: neue Wege schriftlicher Selbstverwirklichung

Vabljeni ob 14.40 v 2.19


 

Substandardsprachliche Germanismen im Slowenischen (avtorica Alja Lipavic Oštir, založba LIT Dunaj)

Das Hauptthema des vorliegenden Buches sind Germanismen, die gegenwärtig im Osten Sloweniens in substandardsprachlichen Varietäten des Slowenischen im täglichen Sprachgebrauch in unterschiedlicher Ausprägung verwendet werden. Der Status dieser speziellen Lexeme wird aus der Perspektive der Sprachkontaktforschung interpretiert und anhand quantitativer und qualitativer Forschungsansätze analysiert.

     

 

Na spletni strani:

http://www.e-gradiva.com/dokumenti/BW1/site/domov.html
si lahko ogledate didaktična gradiva za pouk nemščine, nastala v okviru projekta IGNOŠ.

Izdelale so jih študentke Laura Mlakar Urbanija (Germanistika), Špela Zalokar (NTJ) in Jasmina Altenbaher (NTJ).

     

 

Germanistischer Zirkel:

V torek, 13.6., bo ob 15h srečanje na temo
Deutsch lernen durch das Fernsehen
Gostja: Miriam Matulová
z germanistike Univerze Cirila in Metoda v Trnavi na Slovaškem.

Vabljeni!

     

 

Transkulturalität der Deutschschweizer Literatur (uredila Vesna Kondrič Horvat)

V knjigi je 21 študij o švicarski književnosti, ki dokazujejo, da je ta že zdavnaj postala transkulturna, saj vsebuje elemente mnogih kultur, ki se prepletajo. Knjiga odpira nove perspektive, ki se pokažejo, če v književnosti več ne ločujemo med lastnim in tujim in opazujemo kulturni transfer, izginjanje meja ter transkulturni preplet. http://link.springer.com/book/10.1007/978-3-658-18076-807


     

  Izšla je znanstvena monografija Oddelka za germanistiko!

GERMANISTIKA V MARIBORU. TRADICIJA IN PERSPEKTIVE
(uredila Vida Jesenšek, založba Zora 121)

Monografija ob 50-letnici Oddelka za germanistiko prinaša razmislek o germanistiki v času in izven nemškega govornega prostora, vsebuje pa tudi prispevke z različnih področij germanističnega jezikoslovja, literarne vede in didaktike nemščine kot tujega jezika. http://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/207

     

  Študentke in študente ter vse zainteresirane vabimo v četrtek, 20. aprila 2017, ob 13.00 v amfiteater Filozofske fakultete na delavnico z naslovom
Digitalna knjižnica Goethe-Instituta: predstavitev in napotki za uporabnike
Delavnico v nemščini bo izvedla Tina Kolar, strokovna sodelavka za tečaje in izpite na Goethe-Institutu Ljubljana. Za aktivno sodelovanje oz. poskus izposoje digitalnih gradiv prosimo udeležence, da prinesejo svoje prenosnike ali tablice.
     

  V sredo, 19.4.2017, bo prof. dr. Vesna Kondrič Horvat predstavila dve svoji publikaciji o Hedi Wyss ter pisateljičino novo literarno delo.

Vabljeni ob 16h v amfiteater Filozofske fakultete UM.

     

 

V času med 18. in 21. aprilom je gostja na Oddelku za germanistiko izr. prof. dr. Elena Savova z Univerze v Sofiji, Neue Bulgarische Universität.
V torek, 17.4., bo ob 8h predavala na temo Literaturdidaktische Ansätze für den DaF-Unterricht in ob 11.20h na temo Bildende Kunst im DaF.

Vabljeni!

     

  V sredo, 12.4., bo od 13h do 15.25h v 2.16 potekal interaktivni seminar z naslovom:
Pouk nemščine z rabo interaktivne table

Seminar bo izvajal Bojan Varga, prof. nemščine in filozofije, v sodelovanju z izr. prof. dr. Sašo Jazbec. Seminar je namenjen študentom drugega letnika programov Nemščina kot tuji jezik in Medkulturna germanistika.
Vabljeni tudi ostali zainteresirani.

     

 

V času med 4. in 5. aprilom je gost na Oddelku za germanistiko dr. Horst Ehrhardt z Univerze v Erfurtu, Nemčija. V torek, 4.4., bo predaval na temo Lexik und Sprachkultur: Was können wir aus älteren und aktuellen Wortlisten lernen?

in v sredo, 5.4., ob 10.30h na temo Phraseologisches in Texten: Werbung - Aphoristik - Kinderliteratur.

Vabljeni!

     

  V sredo, 5. aprila 2017, bo ob 12.15h v predavalnici 2.8 predaval dr. Anselm Heinrich  z Oddelka za gledališke, filmske in televizijske študije Fakultete za kulturo in kreativne umetnosti Univerze v Glasgowu, Škotska.

Predavanje ima naslov:
Spremembe v nemškem razumevanju gledališča od 18. do 20. stoletja

Vabljeni!

     

  V času od 15. do 16. 3. 2016 je v Soestu v Nemčiji potekala zaključna konferenca Erasmus+ projekta ImTeaM4EU, kjer so sodelovale članice slovenskega projektnega tima doc. dr. Brigita Kacjan (FF), izr. prof. dr. Saša Jazbec (FF) in Tatjana Lubej (OŠ Ruše).
Iz Slovenije so se konference udeležili: Bojan Veberič, mag. Alenka Marušič, izr. prof. dr. Saša Jazbec, mag. Nataša Vihar, Boštjan Ravnjak, doc. dr. Brigita Kacjan, Ladislav Pepelnik, Tatjana Lubej
     

 

V ponedeljek, 20.3., bo od 8.00 do 9.30 v predavalnici 2.12 potekala delavnica Zaposlitveni razgovor za študente germanistike.

Zaposlitveni razgovor je obvezna sestavina lova na službo in buri domišljijo vsakega iskalca zaposlitve. Na delavnici bomo razkirli skrivnosti uspešnega razgovora za zaposlitev od A do Ž!

     

  Od 13. - 24. marca 2017 bodo študentke in študenti opravljali prakso na srednjih šolah in gimnazijah v Mariboru, na Ptuju, v Novem mestu, Celju, v Rušah, pa tudi v Čakovcu in Celovcu.

  V okviru projekta IGNOŠ bo na Oddelku za germanistiko v ponedeljek, 27.2.2017, ob 11.20h v predavalnici 2.11 predavala Nevenka Richter Peče, glavna urednica Založne Obzorja. Predavanje ima naslov:
Kompleksni procesi delovanje založbe na področju šolskih učbenikov in prevodne literature.
     

  Študentke Laura Mlakar Urbanija (Germanistika), Špela Zalokar (NTJ) in Jasmina Altenbaher (NTJ) v letu 2017 aktivno sodelujejo pri PKP projektu IGNOŠ (Pedagoška fakulteta UM). Pedagoške mentorice: doc.dr. Martina Rajšp, izr.prof.dr. Alenka Lipovec, izr.prof. dr. Alja Lipavic Oštir, delovna mentorica: Nevenka Richter Peče, Založba Obzorja
     

  Dvanajst študentk in študentov 2. letnika pedagoškega MA programa Nemščina kot tuji jezik in pedagoškega modula programa Medkulturne germanistike ter doc. dr. Brigita Kacjan so bili med 8. in 14. januarjem 2017 v sklopu Erasmus+ projekta ImTeaM4EU na strokovni ekskurziji v Düsseldorfu, Bornheimu, Bonnu, Bergisch Gladbachu, Mönchen Gladbachu, Kölnu v Nemčiji in v Roermondu na Nizozemskem.