E-pošta - zaposleni | Kakovost | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

O študiju
  • Dobrodošli na spletnih straneh Oddelka za germanistiko! Oddelek za germanistiko FF UM šteje za osrednje germanistično izobraževalno-raziskovalno središče v severovzhodni Sloveniji in kot tak predstavlja pomembno informacijsko točko za vse, ki jih zanimata nemški jezik in kultura.

Pohvali se lahko s 50-letno tradicijo - prvi študenti nemškega jezika in književnosti so bili vpisani v študijskem letu 1965/66 - in že leta tesno sodeluje z okoljem, tako z domačim kot z čezmejnim, povezuje se z univerzitetnimi in raziskovalnimi ustanovami doma in v tujini.

Na oddelku proučujemo in poučujemo nemški jezik, literaturo in kulturo nemškega govornega prostora ter didaktiko nemškega jezika in književnosti. Naši profesorji so raziskovalno in strokovno zelo aktivni, v študijski proces pa vključujemo tudi gostujoče predavatelje, ki dodatno prispevajo k raznolikosti naše ponudbe.
Izobražujemo germaniste s poglobljenim poznavanjem nemškega jezika, literature in kulture, ki lahko opravljajo vrsto poklicev, povezanih z nemškim govornim prostorom, učitelje nemščine na vseh stopnjah izobraževanja in raziskovalce germanističnega jezikoslovja oz. književnosti nemškega govornega prostora.

  • Kako poteka študij
Naši prenovljeni študijski programi vam omogočajo temeljit, pester, predvsem pa sodoben, interaktiven študij, ki vas bo pripeljal do poglobljenega védenja o jeziku, literaturi in kulturi nemškega govornega prostora. Prav tako boste pridobili širok nabor uporabnih jezikovnih znanj in spretnosti za sporazumevanje v nemščini.

Po bolonjskem modelu 3 + 2 izvajamo 2 bolonjska študijska programa 1. stopnje (BA), 3 bolonjske študijske programe 2. stopnje (MA) in enovit doktorski študijski program 3. stopnje. S premišljenim naborom obveznih in izbirnih predmetov želimo izobraziti široko in svobodno misleče ter razgledane germanistke in germaniste.

Študij pri nas je po oblikah in metodah učenja in poučevanja zelo raznolik; študente aktivno vključujemo v vse oddelčne dejavnosti, posebno pozornost pa posvečamo uporabi sodobne informacijske tehnologije in mednarodni mobilnosti študentov in učiteljev.
Pri oblikovanju in razvijanju študijskih programov izhajamo iz bogatih tradicij evropske kulture in univerzitetnega izobraževanja, spodbujamo neodvisnost duha, spoštovanje različnosti, kreativnost in inovativnost pri študentih in zaposlenih.