E-mail - employees | Kakovost | Site Map |  |  |  |  |  | 
Search
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Phone: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

O knjigarni

16. 04. 2009 je začela na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru delovati humanistično - družboslovna knjigarna. Na približno 14 kvadratnih metrih prostora je dostopnih skoraj 2500 knjig s področja humanistike in družboslovja, ki so izšle pri več kot 25 slovenskih založbah. Izbor strokovne literature, ki je temelj za študij na oddelkih FF UM in ki ga sproti dopolnjujemo, bo med drugim olajšal pregled slovenske knjižne produkcije na omenjenih področjih.
Poleg predstavitve novitet in tekočih informacij s področja založniške produkcije strokovnih in znanstvenih del želimo študentom omogočiti čimbolj neposreden stik s knjigo in nakup pod najugodnejšimi pogoji. Tako imajo študenti Filozofske fakultete UM pri nakupu od 10 do 40% popusta. Popustov pri nakupu so deležni tudi pedagoški delavci fakultete.

V knjigarni je mogoče naročiti tudi knjige, ki jih trenutno ni na policah.

Verjamemo, da osrednja visokošolska ustanova humanistično - družboslovne smeri v svojem okviru nujno potrebuje tovrstno specializirano knjigarno. Kmalu bo eno leto, odkar knjigarno imamo, sedaj ste na vrsti vi, spoštovane stranke, da ji s svojim obiskom vdahnete duha, tistega humanistično - družboslovnega, seveda. Duha, ki išče, sprašuje, preverja, kritizira, spoznava, premišljuje, ubira poti naravnost in počez, povzema, raziskuje, zanika, potrjuje, se druži s knjigo, in ob knjigi, ...

Čez čas, ko boste knjige zgolj listali, ali kupovali v »naši« knjigarni, bomo vedeli, da se je humanistično - družboslovni duh na FF UM že povsem udomačil.

Prisrčno vabljeni in dobrodošli v Knjigarni FF UM.

Dejavnost Knjigarne FF UM podpira Javna agencija za knjigo RS

Prvo leto Knjigarne FF UM

Prav na dan, ko se v Mariboru pričenjajo 13. slovenski dnevi knjige, s katerimi obeležimo svetovni dan knjige (23. april), mineva eno leto, odkar na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru deluje knjigarna. Ljubkovalno ji pravim kar Knjigarna FF UM, da se loči od nekoliko večje in starejše »sestrične« iz Ljubljane. V tem letu so knjižne police v knjigarni naselile že na stotine knjig in še vedno prihajajo nove. Verjetno se boste strinjali, da so knjige kot ptice. Takoj ko na veji sedi le par, se mu kmalu pridruži še veliko več ptic, cela jata.
Med ljubitelji knjig in strastnimi bralci zato velja večno, zlato pravilo: Največ knjig prebirajo (in kupujejo) tisti, ki jim že zdavnaj zmanjkuje prostora na knjižnih policah, nočnih omaricah, na podstrešjih in v kleteh.

A k sreči knjige niso zamerljive, ne skrbi jih, kam bodo položile sklenjene platnice, ali odprtega objema počakale naslednje druženja s »svojim« bralcem. Knjige tudi ne zamerijo, če smo jim obljubili, da jih ponovno preberemo, pa je čas nagrmadil druge obveznosti in ubral druga branja.
Knjige pa so prizadete, če jih ne opazimo, če se zanje nihče ne zmeni in jih ne prelista ali prebere, če jih nikomur ne podarimo, se o njih z nikomer ne pogovarjamo ali se iz njih nočemo učiti.
Pri knjigah zato vedno velja še eno pravilo: Za novo knjigo se zmeraj najde še nekaj prostora.

Prvega rojstnega dneva Knjigarne FF UM ne bomo posebej proslavljali, oziroma: Praznik bomo proslavili delovno! Tudi ta dan bo knjigarna odprta - le nekaj korakov od vhoda v avlo, na poti na predavanja ali s predavanj.

Vabim vas (še posebej toplo pa tiste izmed vas, ki še ne veste, ali pa ste le bežno slišali, da ima filozofska svojo knjigarno), da ji s svojim obiskom naklonite nekaj pozornosti. Morda vse, kar trenutno potrebujete, dobite v knjižnicah ali najdete na svetovnem spletu, a zagotovo vem, da so knjige, brez katerih je težko, ali vsaj veliko težje.

Želim vam veliko literarnih in drugih knjižnih užitkov in ugodnih priložnosti v dneh, ki sledijo. V Mariboru bo v tem času veliko poezije, pogovorov z avtorji, literarno glasbenih dogodkov, morda tudi nekaj sončnih žarkov in druženj pred prihajajočim izpitnim obdobjem.

Knjigarna FF UM pa oranžno hiti v svoje drugo leto...

 

Odpiralni čas

Knjigarna je odprta od ponedeljka do petka med 12.00 in 16.00.

Naslov

Filozofska fakulteta UM
Knjigarna
Koroška cesta 160
2000 Maribor
Slovenija

Telefon
+386 (0)2 22 93 869

E-pošta
knjigarna.ff@um.si

 

Knjigarna

Redno zaposleni člani oddelka
Andjelija Trkulja
  • Home
  • Založba in knjigarna