15 let Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

15 let Filozofske fakultete Univerza v Mariboru

V četrtek, 26. maja 2022, smo v Amfiteatru dr. Vladimirja Bračiča z osrednjo slovesnostjo proslavili 15-letnico ustanovitve Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Ker korenine humanističnega in družboslovnega študija na naši fakulteti segajo veliko globje, smo slovesnost s ponosom posvetili tudi 35-letnici univerzitetnih študijskih programov (v okviru nekdanje Pedagoške fakultete) in 60-letnici višješolskih študijskih programov (v okviru nekdanje Pedagoške akademije).

Vsi trije jubileji so bili obeleženi s podelitvami plaket dosedanjima dekanoma: prof. dr. Marku Jesenšku, izrednemu članu SAZU in prvemu dekanu v letih od 2006 do 2015, ter prof. dr. Božidarju Kantetu, ki je fakulteto vodil v letih od 2015 do 2019.

Oddelek za slovanske jezike in književnosti FF UM, Oddelek za Germanistiko FF UM ter Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF UM so prejeli posebno priznanje za 60-letno tradicijo svojih študijskih programov.

Na slovesnosti so bila podeljena tudi tradicionalna fakultetna Miklošičeva nagrada, ki jo je za izjemne znanstvenoraziskovalne dosežke v letu 2021 prejel doc. dr. Tibor Rutar, in Miklošičeva priznanja študentkam in študentom za nadpovprečno kakovostna magistrska dela.

Slovesni zbor so pozdravili dekan fakultete prof. dr. Darko Friš, rektor univerze prof. dr. Zdravko Kačič, izr. prof. dr. Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ter slavnostni govornik Tone Partljič, pisatelj, dramatik in nekdanji diplomant Pedagoške akademije.

Skip to content