Sociodan 2023: Zakaj Slovenija potrebuje strokovne in neodvisne medije?

30. 5. 2023
10.00
Predavalnica FF 0.1

Oddelek za sociologijo v sodelovanju s Študentskim svetom in tutorji Filozofske fakultete organizira četrti Sociodan. Gre za največji sociološki dogodek, ki je namenjen celodnevni obravnavi ene izmed aktualnih družbenih problematik. Letos bomo skupaj s strokovnjakinjami in strokovnjaki s področja medijev raziskali vprašanje zakaj Slovenija potrebuje strokovne in neodvisne medije.

Dogodek bo potekal v torek, 30. maja v predavalnici FF 0.1 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Ob 10. uri bomo prisluhnili predavanju nekdanje urednice informativnega programa TV Slovenija, dolgoletni voditeljici Dnevnika in novinarki Manici Janežič Ambrožič, ki se bo osredotočila na boj za verodostojno novinarstvo.

Ob 12. uri bosta spregovorila odgovorni urednik Večera novinar Matija Stepišnik ter predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. Predavanje se bo vrtelo okoli vprašanja ali so novinarji čuvaji javnosti ali le lakaji politike.

Ob 14:30 bo na vrsti predavanje filozofa, družbenega kritika in publicista prof. dr. Borisa Vezjaka. Naslov njegovega predavanja se glasi “Sovražni govor: vsi bi ga preganjali, ampak ne čisto zares”

Ob 16.30 nas čaka okrogla miza z naslovom “Ko se začne lomiti medijski steber oblasti, se zlomi demokracija”. V razpravi bodo sodelovali novinarka, TV voditeljica in sociologinja Ksenija Horvat, medijska strokovnjakinja prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin, Inštitut 8. marec ter odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek.

Dogodek bo moderirala magistrska študentka in študentka tutorka na Oddelku za sociologijo Vanesa Korže. Dogodek je odprt za javnost.

Vsakemu predavanju bo sledila odprta razprava z gostujočimi predavatelji.

 

Zakaj je dogodek relevanten?

Burno dogajanje povezano s financiranjem Slovenske tiskovne agencije, prevzemi in prodaje medijskih hiš v nenavadnih okoliščinah, zaostrene razmere na RTV Slovenija, upadanje medijske pismenosti Slovencev, tiskani mediji na robu preživetja in še bi lahko naštevali. Medijska krajina v Sloveniji se v preteklih letih intenzivno spreminja, hkrati pa smo zaradi pospešenega razvoja umetne inteligence ter neoviranega širjenja lažnih novic vse lažje polarizirani, razdeljeni in zmedeni.

Skip to content