Sociološka okrogla miza: V vrtincu neoliberalnega kapitalizma in neliberalnih populistov

22. 4. 2024
10.00
Predavalnica 0.1

V ponedeljek, 22. 4. 2024, od 10. ure dalje bo v predavalnici 0.1 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru potekala okrogla miza, na kateri bodo sodelovali doc. dr. Tibor Rutar, doc. dr. Faris Kočan (FDV UL) in izr. prof. dr. Marko Lovec (FDV UL). Razpravljali bodo o aktualnih družbenih problemih, povezanih z neoliberalnim kapitalizmom in neliberalnim populizmom.

Med drugim bodo iskali odgovore na naslednja vprašanja:

– Ali življenje v sodobnih kapitalističnih družbah za del prebivalstva postaja čedalje slabše?
– Je neoliberalni kapitalizem povezan z vzponom populistov, kot so Donald Trump, Viktor Orban in Jair Bolsonaro, ter posledično z upadom političnih in državljanskih pravic?
– Je vzpon desnega populizma posledica občutkov nestabilnosti in bede, ki jih državljani doživljajo znotraj sodobnega neoliberalnega kapitalizma?
– Ali drži, da neoliberalni kapitalizem človeštvo sčasoma neizbežno vodi do krize svetovnega gospodarstva in slepe ulice brez očitnega izhoda?

V razpravi bodo osvetlili upravičenosti teh in podobnih tez. Analizirali bodo povezave med sodobnim kapitalizmom in neenakostmi, delovanje Evropske unije v tem kontekstu in v odnosu do vzpona neliberalnega populizma, širšega konteksta mednarodnih odnosov danes, sorodnosti med levim in desnim populizmom ter možnih scenarijev za prihodnost.

Pogovor bo moderirala magistrska študentka in tutorka študentka Vanesa Korže.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s Študentskim svetom FF UM in Tutorji FF UM.

Skip to content