Zgodbe z izmenjav

Zgodbe in prigode študentov FF UM na mednarodnih izmenjavah.

Sem Matic, študiral sem Prevajalske študije – nemščina in angleščina ter se v 3. letniku 1. stopnje udeležil izmenjave v Heidelbergu, v Nemčiji. 

 

STRAHOVI, TEŽAVE, FRUSTRACIJE 

Edino, kar me je skrbelo, je bilo najti sobo v obdobju izmenjave. Na izmenjavo sem se namreč prijavil pozno, študentski domovi pa so prepolni tudi v tujini. Na srečo sem z nekaj manjšimi kompromisi našel izjemno stanovanje, vendar do podpisa pogodbe nisem vedel, ali se bo vse v redu izteklo, ali ne. 

Poleg frustracij z iskanjem bivališča mi je bilo najbolj zahtevno oblikovati svoj učni sporazum. Sicer imam kot študent tujih jezikov veliko srečo, ker se mi vsi predmeti skoraj brez vprašanj lahko priznajo, vendar je primerjava predmetnikov dveh fakultet izredno zamudno delo. Pri pisanju učnega sporazuma moraš biti pozoren na učni načrt predmeta, na točke, način ocenjevanja, potem pa še seveda na lastne želje in zanimanja. Poleg tega pa znajo biti predmetniki fakultet izredno nepregledni, za kar svetujem, da se glede določenih predmetov posvetujete neposredno s profesorji. Najboljše predmete sem vedno našel s priporočili lokalnih profesorjev. 

 

 

POMOČ IN SVETOVANJE 

Največ pomoči sem dobil s strani domače koordinatorice. Pomagala mi je pri postopku, prijavi ter me opozarjala na pomembne datume in dokumente. Žal sem se moral na pomoč glede tujih predmetnikov obrniti na tujega koordinatorja, ki pa ni bil odziven. Na srečo so bili tamkajšnji profesorji izredno prijazni in mi priskočili na pomoč. 

 

 

NAJLEPŠI SPOMINI 

Najlepši spomini so brez dvoma vsa nova prijateljstva in družba, ki sem jo tam spoznal. S sovrstniki s pripravljalnega jezikovnega tečaja smo navezali tesne stike in se družili ob vsaki priložnosti. Tudi po izmenjavi se lahko nanje obrnem za pomoč glede področja, na katerem so vešči. 

Ker je šlo za univerzitetno mesto, je bilo skoraj polovica prebivalcev mesta študentov, ki so bili vedno pripravljeni klepetati, se zabavati ali si deliti najrazličnejše hobije. Če bi moral izpostaviti en sam tak dogodek, bi omenil piknik, ki ga je organizirala mednarodna študentska organizacija, kjer sem lahko jedel neomejeno količino izvrstnih flammkuchnov v izjemni družbi najrazličnejših vrhunskih akademikov z vsega sveta. 

NASVET ZA VSE, KI SE ŽELIJO UDELEŽITI IZMENJAVE

Izmenjava je enostavno enkratna priložnost, če želite potovati, spoznati nove ljudi in si razširiti obzorja tako znotraj svojega študija kot izven. Boljše izbire, kar se tiče ponudbe, priložnosti in podpore, ne boste našli nikjer drugje. Prijavo, četudi na kratko izmenjavo, iskreno priporočam vsakomur.

Sem Aleša Franc in trenutno študiram psihologijo. V drugem letniku druge stopnje sem se odločila sodelovati v izmenjavi v Pragi na Češkem.

 

STRAHOVI, TEŽAVE, FRUSTRACIJE

Pred izmenjavo me je najbolj skrbelo, kako se bom znašla v popolnoma novem, večjem in drugačnem mestu.

 

NAJLEPŠI SPOMINI

Najlepši spomini na Prago se nedvomno skrivajo v vseh novih ljudeh, ki sem jih imela priložnost spoznati, pa tudi v samem mestu, njegovi lepoti in kulturi, ki mi bosta za vedno ostala v srcu. Zelo sem hvaležna tudi za vsa potovanja znotraj in zunaj Češke. V spominu pa mi bodo ostala vsa nova prijateljstva, ki so izkušnjo naredila neprecenljivo.

 

NASVET ZA VSE, KI SE ŽELIJO UDELEŽITI IZMENJAVE

Moj nasvet nekomu, ki še koleba, ali bi se udeležil izmenjave kljub želji, je preprost: če ne greš, ne veš, kaj zamudiš!

IMG_20230419_233519_744
Skip to content