red. prof. dr. Sabina Fijan (Fakulteta za zdravstvene vede)
Sabina Fijan je doktorica znanosti in redna profesorica za področje mikrobiologije na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Študentom in študentkam zdravstvene nege predava mikrobiologijo, biokemijo ter povezana področja. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z mikroorganizmi – tako s patogenimi, ki lahko povzročajo bolezni, kot tudi s koristnimi, ki krepijo naše zdravje. Posebej se še posveča probiotikom in fermentiranim živilom ter njihovemu vplivu na človekovo zdravje in dobro počutje. Aktivno sodeluje v mednarodnih raziskovalnih projektih in je avtorica številnih znanstvenih člankov, s katerimi prispeva k razumevanju pomena mikroorganizmov v prehrani in vsakdanjem življenju.
MIKROBI KOT ZAVEZNIKI ZDRAVJA V VSAKDANJI PREHRANI
Mikroorganizmi so povsod okoli nas in v nas. Večina ljudi sicer najprej pomisli na povzročitelje bolezni, a resnica je precej drugačna – v našem telesu živi na milijarde koristnih mikrobov, ki tvorijo pomembno skupnost, ki se imenuje črevesna mikrobiota. Ta izjemno raznolika skupnost mikroorganizmov ima ključno vlogo pri prebavi, nastajanju vitaminov, krepitvi imunskega sistema in celo vpliva na naše razpoloženje. Poleg tega pa lahko s pomočjo probiotikov in fermentiranih živil, kot so jogurt, kefir, kislo mleko, kislo zelje in druge tradicionalne jedi, svojo mikrobioto še dodatno podpremo.
Na predavanju bomo spoznali, kaj so probiotiki, kako delujejo in kateri so najpogostejši probiotiki. Prav tako bomo spoznali zakaj so fermentirana živila že stoletja del zdrave prehrane in kako lahko drobni mikrobi postanejo naši zavezniki pri ohranjanju zdravja tudi v zrelejših letih. Pogovorili se bomo o tem, kako vključiti te “prijazne mikrobe” v vsakdan, ter zakaj uravnotežena mikrobiota predstavlja enega izmed temeljev dolgega, vitalnega in kakovostnega življenja.