Hospital Smart development based on AI – HosmartAI

Oddelek za psihologijo Drugi mednarodni projekti
Šifra projekta
101016834 — HosmartAI — H2020-DT-2018-2020 / H2020-DT-2020-1
Začetek projekta
1. 2. 2021
Konec projekta
31. 5. 2024
Financer
Evropska komisija – H2020, IA
Program
H2020-EU.2.1.1. - INDUSTRIAL LEADERSHIP - Leadership in enabling and industrial technologies - Information and Communication Technologies (ICT)
Vrednost
Celotna vrednost projekta: 11.898.695,00 EUR (Sofinancirano s strani EU: 9.997.244,00 EUR)
Sredstva UM
Sredstva UM 442.750,00 EUR (sofinancirano s strani EU); sredstva FF UM 60.000,00 EUR
Koordinator
Intrasoft International (INTRA), Belgija
Partnerji

PHILIPS MEDICAL SYSTEMS NEDERLAND BV (Nizozemska); VIMAR SPA (Italija); GREEN COMMUNICATIONS SAS (Francija); TELEMATIC MEDICAL APPLICATIONS EMPORIA KAI ANAPTIXI PROIONTON TILIATRIKIS MONOPROSOPIKI ETAIRIA PERIORISMENIS EYTHINIS (Grčija); ECLEXYS SAGL (Švica); F6S NETWORK IRELAND LIMITED (Irska); PHARMECONS EASY ACCESS LTD (Anglija); TERAGLOBUS LATVIA SIA (Latvija); NINETY ONE GMBH (Nemčija); EIT HEALTH GERMANY GMBH (Nemčija); Univerzitetni klinični center Maribor (Slovenija); SAN CAMILLO IRCCS SRL (Italija); SERVICIO MADRILENO DE SALUD (Španija); CENTRE HOSPITALIER UNIVERSITAIRE DE LIEGE (Belgija); PANEPISTIMIAKO GENIKO NOSOKOMEIO THESSALONIKIS AXEPA (Grčija); VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (Belgija); ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS (Grčija); EIDGENOESSISCHE TECHNISCHE HOCHSCHULE ZUERICH (Švica); FUNDACION INSTITUTO TECNOLOGICO DE CASTILLA Y LEON (Španija); FUNDACION INTRAS (Španija); ASSOCIATION EUROPEAN FEDERATION FORMEDICAL INFORMATICS (Švica); FEDERATION EUROPEENNE DES HOPITAUX ET DES SOINS DE SANTE (Belgija); UNIVERZA V MARIBORU FERI (v sodelovanju s Filozofsko fakulteto, Oddelek za psihologijo).

Vodja na FF
izr. prof. dr. Bojan Musil
Člani na FF
asist. Nejc Plohl

Opis: Projekt HosmartAI, ki ga koordinira Intrasoft International, je bil odobren na področju AI for the smart hospital of the future (DT-ICT-12-2020). Projekt povezuje 3 velika podjetja, 8 malih in srednjih podjetij, 5 bolnišnic, 4 univerze, 2 raziskovalna centra in 2 združenji. Partnerji v projektu bodo oblikovali odprto integracijsko ogrodje z orodji, potrebnimi za integracijo digitalnih tehnologij (umetne inteligence) v sistem zdravstva. V projektu bomo oblikovali centralno vozlišče (digitalna tržnica, prostor za soustvarjanje in izvajanje primerjalnih analiz), ki bo zajemalo zbirko metod, orodij in rešitev za integracijo in uvajanje digitalnih rešitev, ki temeljijo na umetni inteligenci, v medicinska okolja. Z orodji, namenjenimi primerjalnim analizam in ocenam učinkovitosti, bomo ključnim deležnikom omogočili oceno smotrnosti digitalizacije in spodbujali hitrejše sprejemanje rešitev umetne inteligence v zdravstvu kot celoti. Obenem bo centralno vozlišče ustvarilo digitalni prostor soustvarjanja rešitev v sodelovanju s končnimi uporabniki. V projektu bomo ogrodje demonstrirali skozi osem pilotov s področij medicinske diagnostike, kirurških posegov, preventive ter podpore (dolgotrajni) oskrbi v različnih bolnišničnih okoljih. Razvito tehnologijo bomo demonstrirali v različnih medicinskih domenah, kot so onkologija (piloti 1, 2 in 8), bolezni prebavil (pilot 1), bolezni srca in ožilja (piloti 1, 4, 5 in 7), torakalne kirurgije (pilot 5), nevroloških bolezni (pilot 3), nege starejših in nevropsihološke rehabilitacije (pilot 6) ter omejitev rasti ploda (FGR) in nedonošenosti (pilot 1). Piloti bodo izvedeni po metodologiji živih laboratorijev, v katerih bomo skozi klinične študije s skrbno izbranimi instrumenti (KPI) merili učinkovitost in uporabnost rešitev, ne da bi ogrozili dostop ali kakovost oskrbe.
V projektu Univerza v Mariboru nastopa z izredno multidisciplinarno ekipo, ki jo sestavljajo eksperti s področja umetne inteligence, pogovorne inteligence, digitalnega zaznavanja in interakcije človek-stroj (Laboratorij za digitalno procesiranje signalov, Inštitut za elektroniko in telekomunikacije, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), na področju robotike in mehatronike (Laboratorij za kognitivne sisteme v mehatroniki, Inštitut za robotiko, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko) in na področju psihologije in uporabniške izkušnje (Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta). Ekipa Univerze v Mariboru bo, v tesnem sodelovanju z Univerzitetnim Kliničnim Centrom Maribor, zadolžena za organizacijo in izvedbo pilota 5 s področja integracije socialnih robotov v nego pacientov v času kirurške obravnave in zbranih digitalnih biomarkerjev v klinično rutino. V pilotu 2 bo Univerza v Mariboru prispevala k podpori pacientov v radiološki obravnavi, v pilotu 6 pa bo znanje in izkušnje pilota 5 aplicirala in preverila v domeni oskrbe in rehabilitacije starejših.

Horizon2020

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hosmartai/

Projekt HosmartAI je sofinanciran s strani Evropske komisije.

Skip to content