Increasing the Qualifications of the Employees of the Food Manufacturing Sector in the Areas of Occupational Health, Safety and Food Security – Safe2FOOD

Center za ekoremediacije (ERM) Oddelek za geografijo Erasmus+
Šifra projekta
2019-1-TR01-KA202-076021
Začetek projekta
1. 9. 2019
Konec projekta
28. 2. 2022
Financer
Evropska komisija
Program
Erasmus+
Vrednost
111.890,00 EUR
Sredstva UM
20.985,00 EUR
Koordinator
OZ GIDA IS SENDIKASI, Turčija
Partnerji

ISTITUTO FORMAZIONE OPERATORI AZIENDALI (Italija); SLOVENSKA POLNOHOSPODARSKA UNIVERZITA V NITRE (Slovaška); Univerza v Maribor, Filozofska fakulteta, ERM center (Slovenija).

Vodja na FF
red. prof. ddr. Ana Vovk
Člani na FF
asist. Danijel Davidović

Namen projekta je pripraviti gradiva za usposabljanje o varnosti in zdravju pri delu v živilstvu in o varnosti preskrbe s hrano ter jih deliti na digitalni platformi. Projekt je neposredno usmerjen v „Strateški okvir EU za varstvo pri delu (OSH) 2014-2020“, s katerim se zagotavlja, da EU še naprej igra vodilno vlogo pri spodbujanju visokih standardov delovnih pogojev v Evropi in na mednarodni ravni, kar je v skladu s strategijo Evropa 2020. 98% nesreč pri delu se lahko prepreči z izobraževanjem in usposabljanjem. Zagotovljeno bo, da bo osebje, zadolženo za proizvodnjo hrane, obveščeno o tveganjih, povezanih z varnostjo pri delu (dim, sevanje, hrup, zastrupitev itd.) in ozaveščeno o dejavnikih, ki jih ogrožajo. Nujnost usposabljanja osebja je zelo pomembna tako za delodajalce kot za zaposlene. Za zagotovitev varnih delovnih pogojev je treba zagotoviti informacije, navodila, usposabljanje in nadzor na področju zdravja in varnosti. Za doseganje pričakovanih rezultatov (manj nesreč, manj poklicnih bolezni, čista in varna delovna mesta, okolju prijazne prakse) morajo imeti zaposleni v živilskem podjetju dostop do posodobljenih informacij in potrebnega strokovnega znanja. Te kvalifikacije bi bilo treba izvesti v okviru usklajenega usposabljanja na evropski ravni, a ker ne obstaja, je razvoj učnega načrta cilj tega projekta.

Rezultati projekta:
• program usposabljanja,
• kratki videoposnetki s prikazi dobrih praksi,
• priročnik za izobraževalce,
• spletna platforma s posnetki, forumom, povezavami do nadaljnjih informacij, akademskimi predavanji.

Spletna stran projekta: https://www.safe2food.com/sl/welcome-2/

Facebook stran: https://www.facebook.com/Safe2Food

Skip to content